Dwumian o wspolczynnikach zespolonych
Struś pędziwiatr: Rozloz dwumian na czynniki liniowe o wspolczynnikach zespolonych
a) x2+1
b) x2+4
c)x2+2
d) x4−1
e) x4+1
Probowalbym tak
a) x2+1= x2−i2= (x+i)(x−i)
b) x2+4=x2−4i2=(x+2i)(x−2i)
c)x2+2= x2−2i2= (x+√2i)(x−√2i)
d) x4−1= (x2+1)(x2−1)= (x+i)(x−i)(x+1)(x−1)
e)x4+1=? i2=−1 i4=1 to dostane x4+i4
Chyba ze zrobie tak
x4−i2= (x2+i)(x2−i)= (x+√i)(x−√i ale jak rozlozyc x2+i
27 gru 01:00
Struś pędziwiatr: Do tego
Zadanie
Rozloz a2+b2 gdzie a i b sa liczbami rzeczywistymi na czynniki na dwa rozne sposoby
Czy chodzi tutaj o to ze
a2+b2= (a+b)2−2ab=(a+b−√2ab)(a+b+√2ab)
lub
a2+b2= (a−b)2−4ab= (a−b+2√ab)(a−b−2√ab)?
27 gru 01:12
Filip:
x2+j=0
x2=−j
x=−√j3 v x=√j3
27 gru 01:45
Filip:
Drugie jak dla mnie to co napisales bedzie poprawne, mozna jeszcze tak:
a2+b2=(a−jb)(a+jb)
27 gru 01:47
Struś pędziwiatr: Dzięki .
27 gru 06:34
kerajs: Ad 1:12
Wbrew opinii Filipa oba rozkłady są błędne.
W niższym jest błąd rachunkowy, gdyż a2+b2≠(a−b)2−4ab ,
a w wyższym merytoryczny. Rozkład ten powinien być poprawny dla dowolnych liczb rzeczywistych,
a jest tylko dla liczb o takim samym znaku.
Ad 1:45
Nie umie się, zapomniało się lub (wstaw właściwe) pierwiastkowania liczb zespolonych.
Tu trzeba (z postaci trygonometrycznej) policzyć dwa rozwiązania równania z=√−i
27 gru 08:49
luui: Ewentualnie można "zwijać" do wzoru skróconego mnożenia:
e) x
4 + 1 = (x
2+1)
2 − 2x
2 =
(x2−√2x+1)(x2+√2x+1)
| | √2 | | 1 | | 1 | | √2 | | i | |
(x2−√2x+1)=(x2 −2*x* |
| + |
| )+ |
| =(x− |
| )2 −( |
| )2 =... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | √2 | |
| | √2 | | i | |
(x2+√2x+1)=(x+ |
| )2 −( |
| )2 =... |
| | 2 | | √2 | |
27 gru 09:04
Filip: to w takim razie tak to bedzie wygladac?
x2 = −j = e−jπ/2 => x = e−jπ/4+jkπ, k = 0,1
A co jest zlego z moim rozkladem z 1:47?
27 gru 11:05
kerajs: '' x2 = −j = e−jπ/2 => x = e−jπ/4+jkπ, k = 0,1''
Poprawna idea, lecz zapis koszmarny.
''A co jest zlego z moim rozkladem z 1:47?''
Wyjątkowo nic. Jest prawidłowy.
27 gru 14:27
kerajs: '' x2 = −j = e−jπ/2 => x = e−jπ/4+jkπ, k = 0,1''
Poprawna idea, lecz zapis koszmarny.
''A co jest zlego z moim rozkladem z 1:47?''
Wyjątkowo nic. Jest prawidłowy.
27 gru 14:27
Struś pędziwiatr: Dobry wieczor
Moze najpierw to
(a−b)2= a2−2ab+b2 stad a2+b2=(a−b)2+2ab tak ma byc ?
27 gru 16:48
ICSP: ani tak ani tak.
Masz już rozkład a2 + b2 w poście o godzinie 1:47
Jeżeli masz nadal problem z z4 + 1 to patrz 9:04
27 gru 16:58
kerajs: Prawdziwe dla dowolnych rzeczywistych a, b będzie to:
a2+b2=(|a|+|b|)2−2|ab|=(|a|+|b|+√2|ab|)(|a|+|b|−√2|ab|)
Jednak, gdybym miał zgadywać o co chodziło autorowi piszącemu:
''Rozloz a2+b2 gdzie a i b sa liczbami rzeczywistymi na czynniki na dwa rozne sposoby''
to stawiałbym na:
a2+b2=a2−(ib)2=(a+ib)(a−ib)
a2+b2=b2−(ia)2=(b+ia)(b−ia)
PS
Wiem, że pomijanie polskich znaków ( podobnie jak nadmierne przeklinanie, upijanie się, itp )
jest cool, ale z tego się wyrasta. Dorośnij już teraz.
27 gru 17:12
kerajs: Prawdziwe dla dowolnych rzeczywistych a, b będzie to:
a2+b2=(|a|+|b|)2−2|ab|=(|a|+|b|+√2|ab|)(|a|+|b|−√2|ab|)
Jednak, gdybym miał zgadywać o co chodziło autorowi piszącemu:
''Rozloz a2+b2 gdzie a i b sa liczbami rzeczywistymi na czynniki na dwa rozne sposoby''
to stawiałbym na:
a2+b2=a2−(ib)2=(a+ib)(a−ib)
a2+b2=b2−(ia)2=(b+ia)(b−ia)
PS
Wiem, że pomijanie polskich znaków ( podobnie jak nadmierne przeklinanie, upijanie się, itp )
jest cool, ale z tego się wyrasta. Dorośnij już teraz.
27 gru 17:12
Filip:
kerajs a jaki zapis bys proponowal?
27 gru 17:22
Struś pędziwiatr: Witam
Tak mam dalej problem z z4+1 ale w liczbach zespolonych
W liczbach rzeczywistych x4+1 rozloze tak jak napisal Iuui
Wracam do zespolonych
z4+1
a2+b2= a2−(ib)2= b2−(ia)2
wiec
a4+b4=(a2)2−[(ib)2]2
Wobec tego
z4+1=(z2)2−(i2)2= (z2−i2)(z2+i2)
Prosze pokazac jak to pociagnac dalej
27 gru 18:01
ICSP: 9:04 i rozkładasz dwa trójmiany kwadratowe.
Mają nawet współczynniki rzeczywiste, więc nie powinno być problemów z deltą.
27 gru 18:02
27 gru 18:11
Struś pędziwiatr: Dobrze ICSP
27 gru 18:15
kerajs: @Filip
Mnie pytasz? Naprawdę weźmiesz pod uwagę opinię osoby o której pisałeś:
''Typowy jakis "trollik" i prostak. Takim ludziom powinno sie mowic idz w cholere''
i wstawiałeś emotikon digitus impudicus ?
Ad rem:
Wskażę najbardziej problematyczne miejsca:
1)
'' x
2 = −j = e
−jπ/2 ''
Równanie ma dwie, a nie trzy, strony.
2)
" x = e
−jπ/4+jkπ, k = 0,1 ''
| | 1 | |
Jesteś pewny że k= |
| ? |
| | 10 | |
Ponadto, zapomnij jak piszą informatycy gdy odpowiadasz w zadaniu z matematyki.
27 gru 18:29
kerajs:
@ Struś pędziwiatr
A ja dziękuję za wzięcie tego pod uwagę.
Co prawda, jest ''Sprobuje dorosnąć'' zamiast <Spróbuję dorosnąć> , ale początki nie zawsze są
łatwe.
Powodzenia.
27 gru 18:30
Filip: dokladnie, nie jest to latwe
27 gru 21:13