Nierówności
Szkolniak:

Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich par (x,y) liczb rzeczywistych, dla których
wyrażenie:
| | 1 | |
4√4−x2−y2− |
| ma wartości rzeczywiste. |
| | √y−log2(x) | |
Określamy dziedzinę:
4−x
2−y
2≥0 ∧ y−log
2(x)>0 ∧ x>0
x
2+y
2≤4 ∧ y
2>x ∧ x>0
Okrąg rysowany linią ciągłą, funkcja x=y
2 rysowana linią przerywaną, a jeśli chodzi o ten
warunek x>0? Czy mogę to zrobić w ten sposób jak na rysunku?
Czyli rysujemy obie osie i tam na odcinku od y=−2 do y=2 linia przerywana?
Czy jak to inaczej rozwiązać?