całka
Johny: ∫√xcos√x dx Jakie podstawienie?
26 gru 20:39
ICSP: x = t2
26 gru 20:48
Johny: Mi wyszło 2∫t2cost
po podwójnym zrobieniu przez części wyszło mi
(2x+4)sin√x−4√xcos√x+c. Na wolframie wyszło tak samo, tylko znaki inne, nie mogę dość,
gdzie jest błąd
26 gru 21:23
ICSP: ∫t2cos(t)dt = *
−−−−−−−−−−−−−−−
t2 | cos(t)
−2t | sin(t)
2 | −cos(t)
0 | −sin(t)
−−−−−−−−−−−−−−
* = t2sin(t) + 2tcos(t) − 2sin(t) + C = (t2 − 2)sin(t) + 2tcos(t) + C = (x−2)sin(√x) +
2√xcos(√x) + C
Wynik ten musisz przemnożyć przez 2.
Błąd jest u ciebie gdzieś podczas całkowania przez części.
26 gru 21:45
Mariusz:
Można było od razu przez części
| | cos(√x) | |
∫2x |
| dx=2xsin(√x)−2∫sin(√x)dx |
| | 2√x | |
| | cos(√x) | | sin(√x) | |
∫2x |
| dx=2xsin(√x)+4∫√x(− |
| )dx |
| | 2√x | | 2√x | |
| | cos(√x) | | cos(√x) | |
∫2x |
| dx=2xsin(√x)+4(√xcos(√x)−∫ |
| dx) |
| | 2√x | | 2√x | |
| | cos(√x) | |
∫2x |
| dx=2xsin(√x)+4√xcos(√x)−4sin(√x)+C |
| | 2√x | |
27 gru 00:46