geometria
geometria:

Niech ABC będzie trójkątem prostokątnym z kątem prostym przy wierzchołku A i niech AD będzie
wysokością opuszczoną na przeciwprostokątną. Punkt N jest punktem przecięcia AD oraz
dwusiecznej
kąta przy wierzchołku C. Udowodnić, że długości odcinków spełniają równość:
|AD| · |BC| = |AB| · |DC| + |BD| · |AN|.
Rysunek załączam powyżej. Próbowałem z podobieństwa trójkątów AXN∼CND albo ABC∼ADC ale nic
mi nie wychodzi
Mógłby ktoś udzielić mi jakiś wskazówek jak mam to zrobić?
26 gru 19:42
kerajs: Może tak:
|AD| · |BC| | | |AB| · |DC| | | |BD| · |AN| | |
| = |
| + |
| |
2 | | 2 | | 2 | |
Do powyższego równania wstaw:
|DC|=|AC| cos 2α
|BD|=|AB| cos (90−2α)
| sin α | |
|AN|=|AC| |
| |
| sin (90+α) | |
podziel przez pole trójkąta ABC i wykaż prawdziwość uzyskanej tożsamości trygonometrycznej.
26 gru 21:12
Kuba152: @kerajs wszystko wychodzi!
Dziękuję Ci bardzo!
26 gru 22:37