trojkat rownoboczny
Struś pędziwiatr: Mamy dane dwa wierzcholki z1 i z2 trojkata rownobocznego
Znalezc trzeci wierzcholek
Czy jest inny sposob oprocz wyznaczenia symetralnej i policzenia punktow przeciecia okregu z
symetralna ?
dziekuje .
26 gru 19:33
ICSP: ustaw swój odcinek tak aby zaczynał się w pkt (0,0)
Następnie dokonaj obrotu o 60o w obie strony.
Na koniec dokonaj odpowiedniej translacji aby z (0,0) wrócić na z1.
26 gru 20:15
Struś pędziwiatr: Sprobuje tak zrobic
26 gru 20:22
Struś pędziwiatr: Zadanie bylo z paragrafu Postac trygonometryczna liczby zespolonej
Znalazlem odpowiedz
| | 1 | | √3 | |
z3= z1+(z2−z1)( |
| ±i |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Moze ktos wytlumaczyc bo nie rozumiem tego
27 gru 06:45
luui:

z
2 − z
1 // (niebieskie z) jest to bok trójkąta między z
1 a z
2,
tylko odłożony względem początku układu współrzędnych.
| 1 | | √3 | |
| ± i |
| = 1*(cos(60o) ± isin(60o)) // moduł wynosi 1, więc w wyniku iloczynu |
| 2 | | 2 | |
zmieni się tylko argument niebieskiego punktu:
α ± 60
o = arg(z
3) // kąt nachylenia z
3 do osi
OX' (nowej osi, której początek układu
współrzędnych znajduje się w miejscu z
1).
W związku z czym:
| | 1 | | √3 | |
(z2 − z1)( |
| ± i |
| ) // jest punktem z3, |
| | 2 | | 2 | |
ale w nowym
układzie współrzędnych.
| | 1 | | √3 | |
Dlatego do (z2 − z1)( |
| ± i |
| ) dodaje się z1, aby nasze z3 było określone w |
| | 2 | | 2 | |
tym czarnym układzie współrzędnych.
27 gru 08:03
Struś pędziwiatr: Bardzo Ci dziekuje
27 gru 16:27