indukcja dowód
may: Pokazać (korzystając z indukcji), że dla każdego naturalnego n > 4, 3n > n3.
26 gru 17:33
Filip:
Podstawa indukcyjna P(5)
35>53
243>125 ⇔ L=P
niech n = k, k>4, k∊N
Krok indukcyjny P(k) => P(k+1)
3k>k3 |*3
3*3k>3k3
3k+1>k3+k3+k3>k3+3k2+3k2>k3+3k2+k2+k2+k2>k3+3k2+3k+3k+3k>k3+3k2+3k+1=(k+1)3.
26 gru 18:17
chichi: 243>125 ⇔L=P
@Filip co oznacza ten zapis?
26 gru 18:37
may: skąd mamy pewność, że k3+k3+k3>k3+3k2+3k2 itd?
26 gru 18:46
Filip:
chichi teraz dopiero widze co napisalem
may
k
3=k*k*k
3k
2=3*k*k
k*k*k>3*k*k,bo k=n,k>4,k∊N
26 gru 19:02