Obliczyć granicę lim_{x->∞} U{x^3}{x^3+x}-x
freo: | | x3 | |
Obliczyć granicę limx→inf |
| −x |
| | x3+x | |
Robię to tak:
| | x3 | | x3 | | x(x3+x) | |
limx→inf |
| −x=limx→inf |
| − |
| = |
| | x3+x | | x3+x | | x3+x | |
| | x3−x4+x2 | | −x4+x3+x2 | |
limx→inf |
| =limx→inf |
| = |
| | x3+x | | x3+x | |
W odpowiedziach mam 0. Co robię źle?
26 gru 17:31
freo: sorki, mój wynik to minus nieskończoność
26 gru 17:38
Filip: I dobry jest twoj wynik −inf
26 gru 17:40
Struś pędziwiatr: Granica to (−∞)
stopien licznika 4 > od stopnia mianownika 3
Poza tym masz w liczniku (−1) po skroceniu dostaniesz x*(−1)= −x
26 gru 17:41
freo: | | 2x3 | |
limx→inf |
| −2x=−inf rozumiem że też dobrze? |
| | x3−x | |
26 gru 17:49
Filip: tak
26 gru 18:06