dowód
dowód: Pokazać, że dla każdego naturalnego n, wyrażenie 6n+2 + 72n+1 jest podzielne przez 43.
26 gru 17:28
Filip:
Podstawa indukcyjna P(0)
62+71=43 to jest podzielne przez 43
Krok indukcyjny P(n+1) => P(n)
6n+1+2+72n+2+1=6*6n+2+49*72n+1=6(6n+2+72n+1)+43*72n+1
a wiec oba czlony sa podzielne przez 43 bez reszty wiec cale wyrazenie jest podzielne przez 43
26 gru 18:05
www:
Można bez indukcji ( ze wzoru an−bn=(a−b)(.................)
L=49n*6−6n*6+49n−6n+43*6n=
= (49−6)(.............)+(49−6)(...........)+43*6n = 43(.........................)=
43k∊N
26 gru 19:38