Geometria analityczna w przestrzeni: Wyznaczanie równania ogólnego płaszczyzny
Nieznajomy_23: Wyznaczyć równanie ogólnie płaszczyzny, która jest prostopadła do prostej:
xz = y+1x = z−2−1
i zawiera punkt M = (0,−1,2).
Ktoś podpowie, jak rozwiązać te zadanie? Jak postępujemy?
26 gru 14:48
Jerzy:
Do napisania równania płaszczyzny potrzebujesz jej wektor normalny i punkt.
Wektor normalny, to wektor kierunkowy tej prostej,a punkt masz.
26 gru 14:57
Jerzy:
| | x | |
Tam nie powinien być |
| , popraw. |
| | z | |
26 gru 15:05
Nieznajomy_23: a tak, przepraszam. Powinno być x/1
26 gru 15:14
Nieznajomy_23: tak powinno być: x1 = y+12 = z−2−1
26 gru 15:16
Jerzy:
No i widać wektor normalny szukanej płaszczyzny.
26 gru 15:18
Nieznajomy_23: wektor normalny to: n = [1,2,−1] ?
zatem A = 1, B = 2, C = −1
dobrze rozumiem?
26 gru 15:26
Nieznajomy_23: To równanie ogólne płaszczyzny, która jest prostopadła do podanej prostej będzie wyglądać tak:
(?)
A(x−x0)+B(y−y0)+C(z−z0) = 0
1(x−0)+2(y+1)−1(z−2) = 0
x+2y+2−z+2 = 0
x+2y−z+4 = 0 −−> równanie ogólne płaszczyzny, która jest prostopadła do podanej prostej w
postaci kierunkowej
26 gru 15:32
Jerzy:
Tak.
26 gru 15:47
Nieznajomy_23: a co z punktem M? Nie wstawiałem go nigdzize.
26 gru 16:09
Jerzy:
Oprzytomniej,a skąd miałeś xo,yo,zo ?
26 gru 16:18
Filip: | | x | | y+1 | | z−2 | |
Czy moglby ktos wyjasnic zapis |
| = |
| = |
| w tym kontekscie? |
| | 1 | | 2 | | −1 | |
26 gru 17:18
Nieznajomy_23: Bo w tym równaniu kierunkowym był punkt M. Teraz to widzę, rzeczywiście.
26 gru 17:22
Jerzy:
17:18 , wektor kierunkowy prostej v =[1,2,−1]
26 gru 17:41
Jerzy: 17:22 , punkt nie jest wektorem kierunkowym.
26 gru 17:43