zadanie maturalne
Jak: Na prostokątnym bilardzie ABCD, w którym AB=a i BC=b leży bila w punkcie k przy brzegu B,
którego odległości od punktu B=d. Pod jakim kątem od brzegu AB należy uderzyć bilę, aby odbiła
się od brzegów BC, CD, DA i wpadła do otworu znajdującego się na środku AB?
26 gru 08:39
kerajs: Czegoś brakuje w opisie początkowego położenia bili.
Do prostokąta ABCD dorysowuję przystające prostokąty A'BCD', A''B'CD' oraz A''B''C'D'.
Położenie początkowe bili łączę z środkiem odcinka A''B''. Uzyskany odcinek będzie
przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego z poszukiwanym kątem.
Gdyby bila leżała na AB, i kB=d to:
26 gru 10:01