Oblicz całkę
Mariusz:
Ostatnio widziałem taką całkę
| | (3x10+2x8−2)4√x10+x8+1 | |
∫ |
| dx |
| | x6 | |
Ciekawe czy uda wam się znaleźć sposób na policzenie tej całki
bez podglądania wyniku
Wiem jak tę całkę policzyć ale chciałem ją wam pokazać
26 gru 01:39
26 gru 10:39
Mariusz:
A wcześniej widziałeś tę całkę ?
Całka wisiała przez tydzień
Trochę niepotrzebnie podejrzałem wynik
ale nie widziałem podstawienia no i ciekawy byłem czy Wolfram sobie poradzi
Przez części też można było liczyć ale rachunki były dość długie i łatwo było o pomyłkę
Widziałem też dość podobną całkę
∫(x6+x3)3√x3+2dx
26 gru 13:00
kerajs: Nie widziałem, bo z powodu kiepskiego i przeciążonego łącza, trudno mi wejść na matematyka.pl,
a wysłanie tam posta graniczy z cudem.
Ta całka:
| | (x9+3x6+2x)dx | |
=∫ |
| =... |
| | 3√(x3+2)2 | |
a) Wpierw założenie naiwne:
| | dx | |
...=W7(x)√x3+2+0∫ |
| =... |
| | 3√(x3+2)2 | |
| | x9+3x6+2x | |
Po zróżniczkowaniu W7(x)√x3+2 i porównaniu z wyrażeniem |
| |
| | 3√(x3+2)2 | |
| | 1 | | 1 | |
dzięki Magii Świąt okazało się, że W(x)= |
| x7+ |
| x4 |
| | 8 | | 4 | |
a stąd:
| | (x9+3x6+2x)dx | | 1 | | 1 | |
...=∫ |
| =( |
| x7+ |
| x4)√x3+2+C |
| | 3√(x3+2)2 | | 8 | | 4 | |
26 gru 14:19
kerajs: Niestety nie mogę już poprawić. więc mała errata:
Wszędzie tam gdzie jest pierwiastek kwadratowy powinien być pierwiastek sześcienny. Sorry.
26 gru 14:25