Przecinajace sie proste
Struś pędziwiatr:

A=(−4, −3)
B=(6, 5)
x
s=1
y
s=1
Rownanie symetralnej
| | 5 | | 1 | |
y=− |
| x+2 |
| (zielona symetralna ) |
| | 4 | | 4 | |
Teraz mam napisac rownanie prostej ktora przechodzi przez punkt B i przecina symetralna pod
kątem 60
o
Dziekuje za pomoc
25 gru 17:44
Jerzy:
Narysowałeś jedną,a są dwie. Utworzą trójkąt równoboczny o wysokości SB. Obliczysz bok tego
trójkąta, ktory bedzie promieniem okręgu o środku B i ten okrąg przetnie zieloną prostą w
dwóch punktach,no i jesteś w domu
25 gru 18:04
Struś pędziwiatr: Tak wiem ze sa dwie .
Bo tak jak napisales mam wyznaczyc trzeci wierzcholek trojkata rownobocznego
Jesli wyznacze jeden wierzcholek to drugi symetryczny wzledem prostej AB
Ogolnie chcialem sie dowiedziec jak napisac rownanie takiej prostej (nie tylko pod kątem 60o )
25 gru 18:29
Jerzy:
Cześć Krzysztot

Treść zadania wyraźnie wskazuje,że szukane proste i symetralna wytną trójkąt
równoboczny o wysokości SB , a to pozwoli ci obliczyć jego bok. Teraz okrąg o środku B i
promieniu równemu temu bokowi przetnie symetralną w dwóch punktach ,a to pozwoli ci wyznaczyć
równania tych dwóch prostych.
25 gru 18:46
Struś pędziwiatr: Tak zrobie jak piszesz
25 gru 18:59
Struś pędziwiatr: Jerzy 
Oprocz Twojej podpowiedzi juz wiem jak
Ogolnie to popelnilem blad bo tam powinien byc kąt 30
o a nie 60
o
Zrobie to ze wzoru
| | |m−m1| | |
tgφ= |
| na kąt miedzy prostymi |
| | m*m1+1 | |
Wylicze z tego m (wyjda dwa)
25 gru 19:55