matematykaszkolna.pl
Przecinajace sie proste Struś pędziwiatr: rysunekA=(−4, −3) B=(6, 5) xs=1 ys=1 Rownanie symetralnej
 5+3 4 
mAB=

=

6+4 5 
 5 
mS= −

4 
 5 
y=−

(x−1)+1
 4 
 5 1 
y=−

x+2

(zielona symetralna )
 4 4 
Teraz mam napisac rownanie prostej ktora przechodzi przez punkt B i przecina symetralna pod kątem 60o Dziekuje za pomoc
25 gru 17:44
Jerzy: Narysowałeś jedną,a są dwie. Utworzą trójkąt równoboczny o wysokości SB. Obliczysz bok tego trójkąta, ktory bedzie promieniem okręgu o środku B i ten okrąg przetnie zieloną prostą w dwóch punktach,no i jesteś w domu emotka
25 gru 18:04
Struś pędziwiatr: Tak wiem ze sa dwie . Bo tak jak napisales mam wyznaczyc trzeci wierzcholek trojkata rownobocznego Jesli wyznacze jeden wierzcholek to drugi symetryczny wzledem prostej AB Ogolnie chcialem sie dowiedziec jak napisac rownanie takiej prostej (nie tylko pod kątem 60o )
25 gru 18:29
Jerzy: Cześć Krzysztot emotka Treść zadania wyraźnie wskazuje,że szukane proste i symetralna wytną trójkąt równoboczny o wysokości SB , a to pozwoli ci obliczyć jego bok. Teraz okrąg o środku B i promieniu równemu temu bokowi przetnie symetralną w dwóch punktach ,a to pozwoli ci wyznaczyć równania tych dwóch prostych.
25 gru 18:46
Struś pędziwiatr: Tak zrobie jak piszesz emotka
25 gru 18:59
Struś pędziwiatr: Jerzy emotka Oprocz Twojej podpowiedzi juz wiem jak Ogolnie to popelnilem blad bo tam powinien byc kąt 30o a nie 60o Zrobie to ze wzoru
 |m−m1| 
tgφ=

na kąt miedzy prostymi
 m*m1+1 
 3 
tg30o=

3 
 5 
m1= −

4 
Wylicze z tego m (wyjda dwa)
25 gru 19:55