Moniiisia: wykaż, że liczba 512 - 46 dzieli się przez 21.
20 lis 16:59
Dwiekropki: hmm kiedy to było.. oj..
20 lis 17:19
Dwiekropki: więc 512-226 .. pomaga coś?;>
20 lis 17:24
Dwiekropki: nie mialo być do potegi 26 tylko 12.. przepraszam.
20 lis 17:24
Dwiekropki: Nie wiem czy wystarczy więc napisze rozwiązanie : )
(5
6)
2-(2
6)
2 =
=(5
6-2
6)(5
6+2
6)=
=
(5
3-2
3) (5
3+2
3) (5
6+2
6)= TERAZ skorzystam z wzoru na roznice szescianu .. i tak
dalej.. przepraszam ale msuze leciec..

pwodzenia, jak cos bede okolo 22.
20 lis 17:46
Moniiisia: dlaczego na różnice sześcianu ? przecież ten wzór jest taki : a3 - b3 =
(a-b)(a2+ab+b2)
20 lis 17:58
Dwiekropki: no wlasnie czyli rozbijasz 53-23 : ))
20 lis 22:57
Dariusz: Zadanie sprowadza sie do pokazania, ze 512 przystaje 46 (mod 7*3)
512 przystaje (52)6 przystaje 16 (mod 3)
46 przystaje 16 (mod 3)
46 = (42)3 = (16)3 przystaje 23 = 8 przystaje 1 (mod 7)
512 = (54)3= 6253 przystaje 23 = 8 przystaje 1 (mod 7)
Co konczy dowod.
21 lis 06:33
angi: 14*54 + 53 + 2*52 =
6 wrz 18:21