Rownanie
Struś pędziwiatr: Zadanie nr 1
Znajdz takie liczby rzeczywiste x i y aby (x+iy)
2=i czyli rozwiaz rownanie z
2=i
Zadanie nr 2
Metoda z zadania nr 1 rozwiaz rownanie z
2=8+6i
Jesli chodzi o zadanie nr 1 to chodzi chyba o to
(x+iy)
2=i
x
2−y
2+2xyi=i
{x
2−y
2=0
{2xy=1
4x
4−1=0 stad 2x
2+1=0 lub 2x
2−1=0
Rownanie 2x
2+1=0 nie ma rozwiazan w liczbach rzeczywistych
Czy tutaj dobrze mysle bo mam znalezc x i y rzeczywiste ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2x2−1=0 stad x2= |
| stad x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
| | √2 | | 1 | | √2 | |
Dla x= |
| to 2x=√2 y= |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | | √2 | |
dla x=− |
| to 2x=−√2 y=− |
| =− |
| |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
Czy chodzi o taka metode ? Dziekuje
25 gru 13:34
Filip:
Nie znam sie na zespolonych, ale mysle ze moze byc, ja bym podszedl do tego tak(o ile mozna)
(x+iy)2=i
x2+2xyi−y2=i |*i
(x2+y2)i=2xy−1
Skoro x i y maja byc rzeczywiste, to jest tylko jedna mozliwosc rozwiazanie tego rownania
x2+y2=0 i 2xy−1=0
Wyniki koncone wygladaja ok
25 gru 15:45
Filip: tam minus w 3ciej linijce obliczen w nawiasie ofc
25 gru 15:46
Jerzy:
x2 − y2 = 0 i 2xy = 1
25 gru 15:51
Filip: A rownanie (patrzac na moje notatki) z2=8+6j bym rozwiazal tak:
z=x+yj=8+6j
z2=x2−y2+2xyj=8+6j
x2−y2=8 i 2xy=−6
x=√8+y2
2y√8+y2=−6 |2
32y2+4y4=36 | /4
y4+8y2−9=0
podstawienie t = y2, t>0
t2+8t−9=0
(t−1)(t+9)=0
t=1
1=y2
(y=1 i x=−3) v (y=−1 i x=3), x i y sa roznych znakow, bo xy=−3
z=±(3−j)
25 gru 16:12
Filip: Drugi sposob (szybszy)
(a±bj)2=(a2−b2)±2abj
z tego wynika, ze
a±bj=±√(a2−b2)±2abj
±√8−6j=±√9−2*3*j−1=±√32−2*3*j+(j2)=±√(3−j)2=±(3−j)
25 gru 16:15
25 gru 16:16
Struś pędziwiatr: Dziekuje

Chodzilo mi o metode . Juz wiem .
25 gru 16:17
Struś pędziwiatr: Dobry wieczor
Milu 
Witam
Jerzy
25 gru 16:22
Mila:
Dobry wieczór Panom
25 gru 16:25