Ciekawa zalezność w całkach
Damian#UDM: Mam taką całkę
Spróbowałem ją policzyć za pomocą podstawienia
√x(x + 1) = t − x,
dzięki czemu otrzymałem rozwiązanie:
ln|2x + 2
√x2 + x + 1| + C
Lecz zauważyłem, że mogę to policzyć również tak:
| | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| | √x2 + x | | √x2 + x + 14 − 14 | |
| | dx | |
= ∫ |
| = ln|x + √x2 + x + 12| + C |
| | √(x + 12)2 − 14 | |
Moje pytanie czy oba rozwiązania są poprawne?
24 gru 21:01
Mariusz:
Rozwiązania różnią się o stałą więc są poprawne
24 gru 21:04
Damian#UDM: Super, dziękuje
Mariusz za rozwiązanie moich wątpliwości

Wesołych świąt i wszystkiego dobrego życzę wszystkim!
24 gru 21:06
Mariusz:
Damian jeżeli chcesz abym z tobą przećwiczył całkowanie to może poza forum
bo tutaj kerajsy i inne darasy przeszkadzają
25 gru 16:27
student: A mi pomożesz Mariusz?
25 gru 19:21
kerajs: A niby w czym przeszkadzam? Wskaż, proszę, konkretne tematy.
25 gru 21:28
Mariusz:
@student
W czym konkretnie ? całki pojedyncze , równania różniczkowe , a może coś z algebry
czy równania różnicowe ?
25 gru 22:57
Mariusz:
@student jeszcze jedno ostatnio trochę bawiłem się C#
Nie jestem w tym jednak dobry , na razie poznaje same podstawy tego języka
Może razem byśmy się nim pobawili ?
25 gru 23:05
student: Ja nigdy w C# nie pisałem, ale za to umiem C/C++.
Potrzebuję pomocy z:
1. Funkcje wielu zmiennych. Definicja, przykłady.
2. Granica funkcji wielu zmiennych.
3. Pochodne cząstkowe.
4. Ekstrema funkcji dwóch zmiennych.
5. Funkcja zespolona zmiennej zespolonej.
6. Różniczkowalność funkcji zespolonej. Warunki Cauchy−Riemanna.
7. Całkowanie funkcji zespolonych.
8. Transformata Laplace’a.
9. Całka podwójna po prostokącie i obszarze normalnym.
10. Zamiana zmiennych w całce podwójnej.
11. Zastosowania całek podwójnych.
12. Całka potrójna po prostopadłościanie i obszarze normalnym.
13. Zamiana zmiennych w całce potrójnej.
14. Zastosowania całek potrójnych.
Umiesz to może?
25 gru 23:35
Mariusz:
O transformacie Laplace poczytałem trochę przy okazji równań różniczkowych
Pochodne cząstkowe, jako tako sobie z nimi radzę , przydały mi się
do sprawdzania warunku na równania zupełne a także do
wyprowadzenia wzoru na czynnik całkujący
A tak to ja miałem całki pojedyncze bo chodziłem na studia informatyczne i to zaoczne
Mam dostęp do trzytomowej książki Fichtenholza jednak czy uda mi się w nią wczytać ?
No ja C/C++ miałem w szkole , choć możliwe że pewne rzeczy przydałoby się przypomnieć
26 gru 00:14
student: A czemu chcesz się uczyć C#? A nie na przykład Pythona?
26 gru 00:39
Mariusz:
Ja Pythona aż tak bardzo nie lubię w przeciwieństwie do mojego młodszego brata
Jest to język interpretowany stosunkowo wolny
Ma dziwne pętle (tylko foreach i while) itp
Znam jedynie podstawy tego języka
Dlaczego C# ? Wygrzebałem kompilator tego języka w Windows
i można by w nim programować bez ściągania dodatkowego oprogramowania
W szkole oprócz Pascala i C/C++ miałem też podstawy Javy
a słyszałem że Java i C# są dość podobnymi językami
W przyszłym semestrze mój młodszy brat będzie miał większość
tematów które wymieniłeś na swoich zajęciach
26 gru 00:53
kerajs: @Mariusz
Wcale mnie nie dziwi brak odpowiedzi na prośbę z 21:28. Trudno wskazać coś czego nie ma.
Kolejnym razem się zastanów, zanim zaczniesz wypisywać podobne truizmy.
26 gru 10:06