zad
student: Jak policzyć taką całkę:
∫√tgxdx
24 gru 17:18
Jerzy: Podstaw: t = √tgx
24 gru 18:00
Mariusz:
Na youtubach jest kilka sposobów
24 gru 18:01
Mariusz:
∫
√tgxdx
t=
√tgx
t
2=tgx
x=arctg(t
2)
| | 2t2 | |
∫ |
| dt |
| | (1+√2t+t2)(1−√2t+t2) | |
Teraz nie trzeba rozkładać na sumę ułamków prostych
Wystarczy zauważyć że
(1+
√2t+t
2)−(1−
√2t+t
2)=2
√2t
Zatem
| | 2t2 | |
∫ |
| dt= |
| | (1+√2t+t2)(1−√2t+t2) | |
| 1 | | t(1+√2t+t2)−t(1−√2t+t2) | |
| ∫ |
| dt |
| √2 | | (1+√2t+t2)(1−√2t+t2) | |
| | 1 | | t | | 1 | | t | |
= |
| ∫ |
| dt− |
| ∫ |
| dt |
| | √2 | | 1−√2t+t2 | | √2 | | 1+√2t+t2 | |
I teraz w każdej z całek sprowadzenie mianownika do postaci kanonicznej
24 gru 18:15
student: Nie rozumiem Mariusz, co teraz trzeba zrobić
24 gru 19:34
Mariusz:
Sprowadzasz trójmian kwadratowy w mianowniku do postaci kanonicznej
Teraz kolejne podstawienie
| √2 | | 2u | | √2 | | 1 | |
| ∫ |
| du+ |
| ∫ |
| +C |
| 4 | | u2+1 | | 2 | | u2+1 | |
| | √2 | | √2 | |
= |
| ln|u2+1|+ |
| arctg(u) |
| | 4 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
= |
| ln|t2−√2t+1|+ |
| arctg(√2t−1)+C |
| | 4 | | 2 | |
Analogicznie drugą całkę
Spróbuj już policzyć ją samemu
24 gru 20:51
Damian#UDM: Postać kanoniczną funkcji kwadratowej f wyraża się wzorem:
f(x) = a(x − p)
2 + q
f(t) = t
2 −
√2t + 1
| | √2 | | 1 | |
f(t) = 1(t − |
| )2 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Chodzi pewnie o skorzystanie ze wzoru na arctg lub logarytm naturalny
24 gru 20:54
Damian#UDM: Mariusz zdążył mnie wyprzedzić i wszystko o wiele lepiej wytłumaczyć
24 gru 20:55
Mariusz:
| | 1 | |
Damian czy aby na pewno q=− |
| ? |
| | 2 | |
24 gru 20:57