Ciągi
Kuba152: Z czterech liczb dodatnich trzy pierwsze tworzą ciąg geometryczny, a trzy ostatnie ciąg
arytmetyczny.
Ponadto, wiadomo, że suma pierwszej i czwartej jest równa 96, a suma drugiej i trzeciej jest
równa 72.
Znajdź te liczby
24 gru 13:52
ICSP: a,b,c,d > 0
I :b2 = ac
II :2c = b + d
III :a + d = 96
IV :b + c = 72
Najpierw wyeliminuj d z równań II i III.
Potem wyznacz a z równania (nie I) i podstaw.
Zostaną Ci 2 zmienne i zadanie powinno się sprowadzić do rozwiązania równania kwadratowego.
24 gru 13:57
Kuba152: Wszystko wychodzi (np. 96,48,24,0)
@ICSP Dziękuję Ci bardzo i życzę wesołych Świąt!
24 gru 14:11
ICSP: 0 nie jest liczbą dodatnią.
Rozwiązaniem jest tylko 6,18,54,90
24 gru 14:14
Kuba152: a no tak, nie zauważyłem
Jeszcze raz dziękuję!
24 gru 14:15