funkcje
Kuba152: Wiadomo, że funkcja f spełnia warunek f(sin x) + f(cos x) = 1, dla x należącego do R.
Funkcja f może być postaci:
a) f(x) = 2x + cos x
b) f(x) = x3 − 1
c) f(x) = 2x2 + 1
d) f(x) = ax2, dla pewnego a należącego do R
23 gru 23:56
ICSP: d) Dla a = 1
Wystarczy podstawiać i eliminować kolejne podpunkty.
23 gru 23:57
Kuba152: @ICSP
Dziękuję Ci bardzo!
23 gru 23:59
Adamm:
f(sinx)+f(cosx) = 1
Niech f: [−1, 1] → R.
podstawiając y = π−x
f(sinx)+f(−cosx) = 1
Zatem f(−cosx) = f(cosx) więc f jest parzysta.
Łatwo teraz zauważyć, że równoważnie możemy rozważyć równianie
f(sinx)+f(cosx) = 1 dla x z [0, π/2]
Lub jeszcze bardziej, dla x z [0, π/4].
Zdefiniujmy f(y) dla y z (0, 1/2) dowolnie, f(1/2) = 1/2, f(0) = 0.
Na [1/2, 1] zdefiniujmy f dzięki równaniu f(cosx) = 1−f(sinx).
Ostatecznie weźmy f(x) = f(−x) dla x z [−1, 0].
Wtedy f(cosx)+f(sinx) = 1, i każde rozwiązanie powstaje w ten sam sposób.
Jedynie c, d są parzyste, i f(0) = 0, f(1) = 1−f(0) = 1 jedynie dla d) z a = 1.
29 gru 13:46
Adamm:
Może warto wspomnieć że f(cosx) = 1−f(sinx) dla x z [0, π/4] da się zapisać jako
f(x) = 1−f(√1−x2) dla x z [√2/2, 1].
29 gru 13:50
Adamm:
Zdefiniujmy f(y) dla y z (0, √2/2) dowolnie, f(√2/2) = 1/2, f(0) = 0.
29 gru 13:53