dla jakiego A istnieje f'(0)
kozidrak: Znaleźć dla jakiego A istnieje f'(0) i ile wynosi
| | ⎧ | (ex2−1)/(cos(x)−1) dla x≠2kπ, k całkowite | |
| f(x) = | ⎩ | A dla x=0 |
|
Po policzeniu granic jednostronnych pierwszej z podfunkcji wyszło mi A=2, czy to jest poprawne?
I czy wtedy moge policzyc ze f'(0) = 0?
23 gru 21:55
Maciess: Tutaj raczej z definicji i z załozenia, że funkcja jest różniczkowalna to prosi się zeby uzyc
reguła Hospitala. Pokaż jak liczysz. Wydaje mi się, że wychodzi A=−2.
26 gru 15:36
ICSP: | ex2 − 1 | | ex2 − 1 | | −x2 | |
| = |
| * |
| * (cosx + 1) → 1 * (−1) *2 =−2 |
| cosx − 1 | | x2 | | sin2x | |
26 gru 15:56