funkcje złożone
Kuba152: Funkcje f i g dane są wzorami f(x) = 3x +4 , g(x) = 2x − 1
Oblicz f(g(x))
23 gru 21:37
kozidrak: 6x+1
23 gru 21:38
Kuba152: aaa, czyli podstawić g(x) do x w f(x) tak?
23 gru 21:40
Szkolniak: tak
23 gru 21:42
Kuba152: Dziękuję Wam bardzo!
23 gru 21:43
Struś pędziwiatr: Tak
Tylko taka mala uwaga do tego .
Nie zawsze zlozenie (superpozycja )funkcji jest mozliwe
Najpierw nalezy sprawdzic czy dziedzina funkcji zewnetrznej zawiera zbior wartosci funkcji
wewnetrznej
Tutaj musi byc Zwg⊂Df
23 gru 21:55
Struś pędziwiatr: Przyklad
f(x)= x2−x g(x)= lnx
h=gof nie istnieje
Sprawdz czy istnieje h=fog
23 gru 22:02
Kuba152: Ooo,
Dziękuję Ci bardzo za radę!
Zapamiętam
23 gru 22:21