matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapezy
sylwia:
Ramię trapezu równoramiennego ma długość c.W trapez ten wpisano okrąg o promieniu r.Znajdź pole trapezu.
1 mar 21:10
Bogdan:
x + y = c
1
1
Pole trapezu P = 4 *
*x*r + 4 *
*y*r = 2r(x + y) = 2cr
2
2
1 mar 21:27