algebra
Filip:
Pokaz liniowa niezaleznosc funkcji f(x)=sinx i g(x)=cosx w przestrzeni liniowej funkcji klasy
C1 na prostej R
Czyli tak wlasciwie jak udowodnic to ponizej?
λ1sinx+λ2cosx≡0
23 gru 15:37
jc: Raz podstaw x=0, a raz x=π/2.
23 gru 16:44
Słoniątko:
Ale ty nie masz udowadniać tego co napisałeś poniżej
Masz pokazać że jeśli kombinacja liniowa tych funkcji zeruje się tożsamościowo , to musi być
trywialna.
23 gru 16:44
jc: Masz pokazać, że jedynym rozwiązaniem równania A cos x + B sin x = 0
jest A=B=0.
23 gru 17:31
Filip:
Podstawiajac dostaje uklad rownan
λ1*0+λ2*1=0
λ1*1+λ2*0=0
λ1=λ2=0
23 gru 20:23