formy kwadratowe
Filip: Witam, dlaczego dla wielomianu f(x1,x2,x3)=x12+2x12+4x22+6x1x2+8x1x3−4x2x3,
macierz formy kwadratowej prezezntuje sie tak?
1 3 4
3 2 −2
4 −2 4
23 gru 12:54
Filip:
moze na latwiejszym przykaldzie, dla f(x,y)=2x2+3y2=6xy
macierz formy kwadratowej
2 3
3 3
23 gru 12:58
jc:
5xx + 3xy + 3yx + 7yy
5 3
3 7
23 gru 13:38
Filip:
Jak to sie ma do przykladow powyzej, bo troche nie rozumiem?
23 gru 15:04
jc: Filipie, myślałem, że przykład wystarczająco wyjaśni rzecz.
Q=ax2+2bxy + cyy
Macierz formy Q:
a b
b c
I ogólnie, macierz symetryczna M jest macierzą formy Q=∑i,j Mijxixj
23 gru 15:09
jc: Tam miało być: Q=ax2+2bxy+cy2.
23 gru 15:10