kombinatoryka
mydlix: Ile liczb od 0 do 999999 ma sumę cyfr równą 27?
23 gru 10:45
HGH: rozpisz sobie 27 jako sume roznych liczb na przypadki, policz da kazdego przypadku i dodaj do
siebie
23 gru 10:47
mydlix: A mógłbyś zacząć jakoś?
23 gru 11:11
ite:
27 = 9+9+9+0+0+0 (potem przestawiamy cyfry 9,9,9,0,0,0)
27 = 9+9+8+1+0+0 (potem przestawiamy cyfry 9,9,9,8,1,0,0)
27 = 9+9+7+2+0+0 (potem przestawiamy cyfry 9,9,9,7,2,0,0)
27 = 9+9+7+1+1+0 (potem przestawiamy cyfry 9,9,9,7,1,1,0)
...
23 gru 12:00
Jerzy:
Mają być liczby od 0 , czyli mogą być trzycyfrowe, czterocyfrowe, pięciocyfrowe i
sześciocyfrowe
23 gru 12:02
ite: U mnie tak właśnie jest: uwzględniam utworzenie z cyfr 9,9,9,0,0,0 liczby 000999=999 .
23 gru 12:18
Jerzy:
Nie , taki zapis jest nieuprawniony. 000999 nie jest liczbą i tym bardziej nie jest równa 999.
Dla trzech dziewiątek:
999
9099 , 9909 , 9990
99900 , 99090 .... itd
23 gru 12:22
Kacper: Najpierw bym zapytał jaki poziom nauczania

Wypisywanie tego wszystkiego.. mija się z celem tego zadania. Mogłoby świąt braknąć
23 gru 12:25
Filip: Mi wyszlo 55252
23 gru 12:30
mydlix: Kacprze, 1 liceum na poziomie rozszerzonym
23 gru 12:46
getin:
nie ma kombinatoryki w 1 liceum nawet na rozszerzeniu
23 gru 12:59
mydlix: Powiedzmy, że chodzę do specyficznej szkoły i tam trochę w innej kolejności nas uczą
23 gru 13:18
Pytający:
Liczba rozwiązań całkowitych równania:
∑
i=16(x
i) = 27 dla 0 ≤ x
i ≤ 9
czyli:
| | | | (27 − 1 * 10) + 6 − 1 | | | 6 − 1 | |
| |
+ (−1)1 | |
| | |
| | | | (27 − 2 * 10) + 6 − 1 | | | 6 − 1 | |
| |
+ (−1)2 | |
| | |
23 gru 13:38
etna: Proszę o wyjaśnienie.
23 gru 14:49
.-.:
Zastosowano kombinacje z powtórzeniami do obliczenia liczby rozwiązań całkowitych nieujemnych
równania:
x1+x2+x3+x4+x5+x6=27
z ograniczeniami:
0≤xi≤9
23 gru 17:03