.
xyz: | | 1−x | |
Wyznacz punkty przegięcia y=√ |
| , D:x∊(−1;1> |
| | 1+x | |
| | 1−x | |
f'(x)= −1/{√ |
| *(1+x)2 |
| | 1+x | |
Pomoże ktoś z drugą pochodną i miejsami zerowymi
22 gru 22:08
Filip:
To bedzie licznik f''(x)
| | 1 | |
−(√1−x1+x(1+x)2)' = −( |
| (1+x2)+(2+2x)√1−x1+x) = 2 − 2 |
| | √1−x1+x(1+x)2 | |
+ 2x =1 − 2x
22 gru 22:30
Filip:
Sprawdz jedynie czy mi sie znaki nie powalily
22 gru 22:30
jc: Chyba tak
| | 1−2x | | 1−x | |
f''(x)= |
| √ |
| |
| | (1−x2)2 | | 1+x | |
22 gru 22:32
xyz: rozpisze to ktoś bardziej
22 gru 22:44
Szkolniak: | | 1−x | | 1−x | |
y'= |
| = |
| |
| | | | (x+1)3/2*(1−x)1/2 | |
| | | | 1 | | (1−x)[3√(x+1)*√1−x+(x+1)*√x+1* |
| *(−1)] | | | 2(1−x)2 | |
| |
y''= |
| = |
| | (x+1)3(1−x) | |
| | | | (x+1)*√x+1 | | (1−x)[3√(x+1)*√1−x− |
| ] | | | 2(1−x)2 | |
| |
= |
| = |
| | (x+1)3(1−x) | |
| | | | (x+1)*√x+1 | | 3√x+1*√1−x− |
| | | | 2(1−x)2 | |
| |
= |
| = |
| | (x+1)3 | |
| | 6√x+1*√1−x*(1−x)2−(x+1)*√1−x | |
= |
| = |
| | 2(x+1)3(1−x)2 | |
| | 6√x+1*√1−x*(1−x)2−(x+1)*√1−x | |
= |
| |
| | 2(x+1)3(1−x)2 | |
| | √1−x[6*√x+1*(1−x)2−(x+1)] | |
= |
| |
| | 2(x+1)3(1−x)2 | |
Masz odpowiedź do tego zadania?
22 gru 23:13
xyz: Nie mam
22 gru 23:24
Filip: Szkolniak, w drugiej linijce obliczen juz zrobiles blad, poniewaz w liczniku zostanie samo −1,
x sie zredukuje
23 gru 00:01
Filip:
Ja to liczylem tak:
g(x) = −1
h(x) =
√1−x1+x(1+x)
2
| | g'(x)h(x)−h'(x)g(x) | |
f''(x) = |
| |
| | h(x)h(x) | |
| | −h'(x)g(x) | | h'(x) | |
g'(x) = 0 wiec interesuje nas tylko czlon |
| = |
| ⇒ h'(x) = |
| | h(x)h(x) | | h2(x) | |
0
h'(x) = (
√1−x1+x)'(1+x)
2 +
√1−x1+x((1+x)
2)' =
| | −1 | |
= |
| (1+x)2 + √1−x1+x(2x+2) = |
| | √1−x1+x(1+x)2 | |
| | −1 | |
= |
| + √1−x1+x(2x+2) |
| | √1−x1+x | |
−1 − x + (1−x)(2x+2) = 0
−1−x+2x+2−2x
2−2x=0
−2x
2−x+1=0
Δ=9
23 gru 00:23
Filip: No wlasnie, moze ktos bardziej doswiadczony sie wypowie. Dziedzina dla f(x) uwzglednia 1,
jednak dla f'(x) dziedzina sie zmienia i wyrzucamy 1?
23 gru 01:18