trygonometria
Kuba152: Jeśli sin 2x = 3 sin x , to
a) cos x = 0
b) cos2 x = 1
c) | cos x | = 1
d) sin x = 0
22 gru 20:56
janek191:
sin 2 x = 3 sin x
2 sin x*cos x =3 sin x
sin x*( 2 cos x − 3) = 0
sin x = 0
22 gru 20:58
Kuba152: Ooo, Dziękuję Ci bardzo!
22 gru 21:01
Kuba152: Jeszcze jedno, no bo jeżeli ten sin x = 0 to z jedynki t. wynika ze cos2 x = 1 a wiec
prawidłowe odp
to b,c,d
Dobrze myślę?
22 gru 21:15
KLZ: Chyba nie .
sin(2x)= 3sin(x)
| | 3 | |
To rownanie jest spelnione gdy sin(x)=0 lub 2cosx−3=0 stad 2cosx=3 stad cosx= |
| |
| | 2 | |
sprzeczne
wezmy c) |cosx|=1 stad cosx=1 lub cosx=−1
sin(2x)= 3sin(x)
2sinx*cosx=3sinx
2sinx*1= 3sinx
tylko dla x=0
cosx=−1
−2sinx=3sinx
dla x=0 spelnione
b) cos
2(x)=1
cos
2x−1=0 stad (cosx−1)(cosx+1)=0 stad cosx=1 lub cosx=−1
ta sama sytuacja co w c)
22 gru 22:21
Eta:

@
Kuba152
Dobrze myślisz
sinx=0
x=kπ, k∊C
wtedy cosx=1 lub cosx= −1
to cos
2x=1
|cosx|=1
22 gru 23:04
KLZ: No to wyjasnione
22 gru 23:07
Kuba152:
Dziękuję Wam bardzo!
22 gru 23:19