Pytanie - matura
Szkolniak: Witam. Znalazłem jakiś czas temu taki pdf:
http://www.irek.edu.pl/matura/zadania/47_zestawow.pdf,
i zastanawiam się czy przerobienie go całego przyniesie skutki na maturze rozszerzonej.
Czy jest ktoś, kto może przerobił ten pdf i jest w stanie wyrazić jakąś opinię na jego temat?
Czy warto i czy dobrze mnie to przygotuje do rozszerzenia?
22 gru 20:38
KLZ: Sprawdz link
22 gru 20:40
22 gru 20:42
Szkolniak: Super, dziękuję i przepraszam za kłopot. Nie zauważyłem że ten przecinek tam przeszkadza.
22 gru 20:43
Filip: To nie jest przypadkiem jakis zbior zadan z nowej ery?
22 gru 20:49
Szkolniak: Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Tak z ciekawości w sumie szukam sobie czegoś ciekawego na
internecie żeby porobić zadania, ale nawet nie wiem co mnie tam może zaskoczyć na tej maturze
i w sumie nie wiadomo za co się zabrać tak naprawdę..
22 gru 20:54
KLZ: Z tego co przejrzalem pobieznie to przygotuje Cie dobrze.
Niektore zadanie musisz odpuscic chocby z indukcji matematycznej .
Nalepiej to zapoznaj sie z wymaganiami maturalnymi . Sa zmiany . Na matemaxie masz opisane je .
22 gru 20:56
Filip:
Ja robilem tylko probne arkusze maturalne z rozsz z zadania.info i wynik siadl ladny
22 gru 20:56
Szkolniak: KLZ właśnie wczoraj już go oglądałem i tak samo jestem w szoku jak on odnośnie ten
geometrii analitycznej, także na ten moment to chyba największy problem, bo tak naprawdę nie
wiadomo co mogą dać..
Filip można wiedzieć jaki? ponad 90%? bo za cel obrałem sobie minimum 90%
22 gru 21:10
22 gru 21:13
Filip: Poczatkowo 96%, jedna po przejrzeniu pracy udalo sie wywalczyc 98%
22 gru 21:14
Szkolniak: Kiedyś już coś z tego patrzyłem
ite, ale raczej całego nie przerobiłem. O wiele
wygodniejszy będzie dla mnie ten zestaw 47, bo tam mogę zaznaczać na telefonie zrobione już
zadania.
Filip to mało mi zostawiłeś możliwości odnośnie błędów, aby Cię pobić..
A jeśli chodzi o prawdopodobieństwo − ma ktoś może z Was jakiś ciekawy zbiór zadań, który by
dobrze przygotował do tego rozszerzenia? Bo chyba z tym najgorzej u mnie..
22 gru 21:22
KLZ: Dlaczego chcesz poprawiac mature ?
1)Wiesław Szlenk Rachunek prawdopodobienstwa dla klasy 4 liceum i technikum
2) Stanislaw Słowikowski Zbior zadan z rachunku prawdopodobienstwa dla szkol srednich
22 gru 21:51
Szkolniak: Poprawiać? Nie będę poprawiał, jestem w 4 technikum.
Dzięki piękne, w wolnym czasie przejrzę co tam się w ogóle znajduje.
22 gru 21:56
KLZ: Rozwiazujesz calki , rownania rozniczkowe .Stosujesz reguly deL'Hospitala .
Dlatego zapytalem
22 gru 22:00
Filip: de l'Hospitala
22 gru 22:14
22 gru 22:28
Szkolniak: KLZ trochę wieje nudą na tych lekcjach i ileż lekcji można to samo robić
dlatego
postanowiłem że się zainteresuje takimi tematami, coś ciekawszego w końcu
A orientuje się ktoś może jak jest dokładnie z tymi ostrosłupami?
W tym roku kompletnie nic z nich nie będzie?
22 gru 22:31
KLZ: Z tego co mowil matemax (posluchaj lub poczytaj) to moga byc zadania z ostroslupow ale tylko
na policzenie objetosci lub pola powierzchni ale musza byc wszystkie dane do policzenia
Z kątami nie bedzie . Najlepiej jak zapytasz swojego nauczyciela . On bedzie sie duzo lepiej
orientowal niz np ja
Poczytaj zalaczniki ktore wydala CKE odnosnie matury i egzaminu 8−mio klasistow .
22 gru 22:41
Szkolniak: Oglądałem go już właśnie i chyba muszę jeszcze raz to zrobić, zobaczyć co na pewno odpada a co
nie.
W ogóle według mnie ta matura rozszerzona teraz straci trochę swój sens.. Dużo odpada takich
niewygodnych tematów: nierówności trygonometryczne, ostrosłupy, geometria analityczna.
Ciekawe co to wyjdzie z tego
22 gru 23:39
KLZ: Wiesz, nie my o tym decydujemy.
Osobiscie mysle ze bedzie chyba latwiej ja zdac
Tylko jest male ale (zreszta jak zawsze) .
Ci maturzysci ktorzy ktorzy powaznie potraktuja mature i przerobia zadania z tych tematow ktore
odpadly beda mieli mniej klopotow na studiach niz ci ktorzy tego nie przerobili
Widze tylko taki minus .
Natomiast ci drudzy pozniej albo beda mieli przerabane , albo oni beda mieli wy........ne na
to .
Choc to roznie bywa
Jak to mowia. Grunt to sie nie przejmowac i w ciasnych butach nie chodzic
22 gru 23:59
Filip: KLZ Zalezy chyba od kierunku. Nie wiem jak to wyglada na matematycznych kierunkach, ale na
informatyce to jedyna wiedza, ktora sie przydaje z liceum( jak dotoad ) to tylko granice
ciagu/funkcji oraz pochodne8
23 gru 00:04
Filip: No i ewentualnis trygonometria
23 gru 00:04
KLZ:
Wiesz wypowiadam sie luzno co o tym mysle
23 gru 00:23
Szkolniak: Na pewno będzie łatwiej, ale jeśli właśnie odpadają takie tematy, a jak dla mnie są one dosyć
obszerne, no to trochę szkoda to tak wszystko uszczuplać..
Też mnie zastanawia wyrzucenie z matury w tym roku równań wielomianowych (a nierówności nadal
obowiązują) − jak dla mnie bardzo dziwna decyzja, jedno zostaje a drugie nie, gdzie to jest
bardzo podobne i jedno idzie w parze z drugim.
23 gru 00:26
23 gru 00:29
Szkolniak: Dokładnie
23 gru 00:34
23 gru 00:40