matematykaszkolna.pl
Pytanie - matura Szkolniak: Witam. Znalazłem jakiś czas temu taki pdf: http://www.irek.edu.pl/matura/zadania/47_zestawow.pdf, i zastanawiam się czy przerobienie go całego przyniesie skutki na maturze rozszerzonej. Czy jest ktoś, kto może przerobił ten pdf i jest w stanie wyrazić jakąś opinię na jego temat? Czy warto i czy dobrze mnie to przygotuje do rozszerzenia?
22 gru 20:38
KLZ: Sprawdz link
22 gru 20:40
znak: http://www.irek.edu.pl/matura/zadania/47_zestawow.pdf Poprawiony link, w tamtym na końcu jest zbędny przecinek.
22 gru 20:42
Szkolniak: Super, dziękuję i przepraszam za kłopot. Nie zauważyłem że ten przecinek tam przeszkadza.
22 gru 20:43
Filip: To nie jest przypadkiem jakis zbior zadan z nowej ery?
22 gru 20:49
Szkolniak: Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Tak z ciekawości w sumie szukam sobie czegoś ciekawego na internecie żeby porobić zadania, ale nawet nie wiem co mnie tam może zaskoczyć na tej maturze i w sumie nie wiadomo za co się zabrać tak naprawdę.. emotka
22 gru 20:54
KLZ: Z tego co przejrzalem pobieznie to przygotuje Cie dobrze. Niektore zadanie musisz odpuscic chocby z indukcji matematycznej . Nalepiej to zapoznaj sie z wymaganiami maturalnymi . Sa zmiany . Na matemaxie masz opisane je .
22 gru 20:56
Filip: Ja robilem tylko probne arkusze maturalne z rozsz z zadania.info i wynik siadl ladny emotka
22 gru 20:56
Szkolniak: KLZ właśnie wczoraj już go oglądałem i tak samo jestem w szoku jak on odnośnie ten geometrii analitycznej, także na ten moment to chyba największy problem, bo tak naprawdę nie wiadomo co mogą dać.. Filip można wiedzieć jaki? ponad 90%? bo za cel obrałem sobie minimum 90% emotka
22 gru 21:10
ite: Ten zestaw był już na forum polecany, wymaga myślenia, a to zawsze się przydaje : ) Może nie przerabiałeś jeszcze na zbiorów CKE do rozszerzenia i do podstawy? https://cke.gov.pl/egzamin-maturalny/egzamin-w-nowej-formule/materialy-dodatkowe/materialy-dla-uczniow-i-nauczycieli/zbiory-zadan/
22 gru 21:13
Filip: Poczatkowo 96%, jedna po przejrzeniu pracy udalo sie wywalczyc 98% emotka
22 gru 21:14
Szkolniak: Kiedyś już coś z tego patrzyłem ite, ale raczej całego nie przerobiłem. O wiele wygodniejszy będzie dla mnie ten zestaw 47, bo tam mogę zaznaczać na telefonie zrobione już zadania. Filip to mało mi zostawiłeś możliwości odnośnie błędów, aby Cię pobić.. emotka A jeśli chodzi o prawdopodobieństwo − ma ktoś może z Was jakiś ciekawy zbiór zadań, który by dobrze przygotował do tego rozszerzenia? Bo chyba z tym najgorzej u mnie..
22 gru 21:22
KLZ: Dlaczego chcesz poprawiac mature ? 1)Wiesław Szlenk Rachunek prawdopodobienstwa dla klasy 4 liceum i technikum 2) Stanislaw Słowikowski Zbior zadan z rachunku prawdopodobienstwa dla szkol srednich
22 gru 21:51
Szkolniak: Poprawiać? Nie będę poprawiał, jestem w 4 technikum. Dzięki piękne, w wolnym czasie przejrzę co tam się w ogóle znajduje. emotka
22 gru 21:56
KLZ: Rozwiazujesz calki , rownania rozniczkowe .Stosujesz reguly deL'Hospitala . Dlatego zapytalem
22 gru 22:00
Filip: de l'Hospitala
22 gru 22:14
KLZ: https://zapodaj.net/1e46b3cbd6a8b.jpg.html Izydor Dziubinski , Lucjan Siewierski Matematyka dla wyzszych szkol technicznych tom 1
22 gru 22:28
Szkolniak: KLZ trochę wieje nudą na tych lekcjach i ileż lekcji można to samo robić dlatego postanowiłem że się zainteresuje takimi tematami, coś ciekawszego w końcu A orientuje się ktoś może jak jest dokładnie z tymi ostrosłupami? W tym roku kompletnie nic z nich nie będzie?
22 gru 22:31
KLZ: Z tego co mowil matemax (posluchaj lub poczytaj) to moga byc zadania z ostroslupow ale tylko na policzenie objetosci lub pola powierzchni ale musza byc wszystkie dane do policzenia Z kątami nie bedzie . Najlepiej jak zapytasz swojego nauczyciela . On bedzie sie duzo lepiej orientowal niz np ja Poczytaj zalaczniki ktore wydala CKE odnosnie matury i egzaminu 8−mio klasistow .
22 gru 22:41
Szkolniak: Oglądałem go już właśnie i chyba muszę jeszcze raz to zrobić, zobaczyć co na pewno odpada a co nie. W ogóle według mnie ta matura rozszerzona teraz straci trochę swój sens.. Dużo odpada takich niewygodnych tematów: nierówności trygonometryczne, ostrosłupy, geometria analityczna. Ciekawe co to wyjdzie z tego emotka
22 gru 23:39
KLZ: Wiesz, nie my o tym decydujemy. Osobiscie mysle ze bedzie chyba latwiej ja zdac Tylko jest male ale (zreszta jak zawsze) . Ci maturzysci ktorzy ktorzy powaznie potraktuja mature i przerobia zadania z tych tematow ktore odpadly beda mieli mniej klopotow na studiach niz ci ktorzy tego nie przerobili Widze tylko taki minus . Natomiast ci drudzy pozniej albo beda mieli przerabane , albo oni beda mieli wy........ne na to . Choc to roznie bywa emotka Jak to mowia. Grunt to sie nie przejmowac i w ciasnych butach nie chodzicemotka
22 gru 23:59
Filip: KLZ Zalezy chyba od kierunku. Nie wiem jak to wyglada na matematycznych kierunkach, ale na informatyce to jedyna wiedza, ktora sie przydaje z liceum( jak dotoad ) to tylko granice ciagu/funkcji oraz pochodne8
23 gru 00:04
Filip: No i ewentualnis trygonometria
23 gru 00:04
KLZ: Wiesz wypowiadam sie luzno co o tym mysle
23 gru 00:23
Szkolniak: Na pewno będzie łatwiej, ale jeśli właśnie odpadają takie tematy, a jak dla mnie są one dosyć obszerne, no to trochę szkoda to tak wszystko uszczuplać.. Też mnie zastanawia wyrzucenie z matury w tym roku równań wielomianowych (a nierówności nadal obowiązują) − jak dla mnie bardzo dziwna decyzja, jedno zostaje a drugie nie, gdzie to jest bardzo podobne i jedno idzie w parze z drugim.
23 gru 00:26
23 gru 00:29
Szkolniak: Dokładnie emotka
23 gru 00:34
23 gru 00:40