Układ równań
Loki23: Rozwiąż układ równań
2x1 − x2 + x3 + 2x4 + 3x5 = 2
6x1 − 3x2 + 2x3 + 4x4 + 5x5 = 3
6x1 − 3x2 + 4x3 + 8x4 + 13x5 = 9
4x1 − 2x2 + x3 + x4 + 2x5 = 1
2x1 − x2 + x3 + 3x4 + 3x5 = 2
22 gru 13:29
Loki23: Czy wyniki t, 2t−1, 3, 0, 0 są prawidłowe?
22 gru 13:58
Mariusz:
Mnie wyszedł nieco inny wynik
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x1 = − |
| + |
| t1 + |
| t2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x
2 = t
1
x
3 = 3 − 4t
2
x
4 = 0
x
5 = t
2
22 gru 14:22
jc: x2 = 2t+1 i będzie ok
22 gru 14:23
Mariusz:
jc tylko że programy liczące rref podają taką postać
zredukowanej macierzy schodkowej
1 , −0.5 , 0 , 0 , −0.5 , −0.5 ,
0 , 0 , 1 , 0 , 4 , 3 ,
0 , 0 , 0 , 1 , 0 , 0 ,
0 , 0 , 0 , 0 , 0 , 0 ,
0 , 0 , 0 , 0 , 0 , 0 ,
z czego wynika że rzad jest równy trzy a więc będziemy mieli dwa swobodne parametry
i zdaje się że poprawnie odczytałem rozwiązanie ze zredukowanej macierzy schodkowej
22 gru 14:36
Loki23: Dzięki za pomoc
22 gru 15:03
jc: Masz rację, pomyliłem jedną liczbę (zamiast ostatniego 3 wpisałem 2)
−2 1 0 0 1 1
0 0 1 0 4 3
0 0 0 −1 0 0
u = 0
z = 3−4v
y= 1−v+2x
x, y = parametry
22 gru 15:13