calki
Filip:
Witam, takie calki mam nierozwiazane
1) ∫cos
6(3x)dx
2) ∫sinxsin(2x)sin(3x)dx
| | 3x − 6 | |
3) ∫ |
| dx |
| | √x2 − 4x + 5 | |
22 gru 10:24
Saizou :
3) Podpowiedź
x2−4x+5 = (x−2)2+1
i podstawienie x−2=t
22 gru 10:31
Saizou :
2)
sinxsin(2x)sin(3x) =
sinx*2sinxcosx*(3sinx−4sin3x) =
6sinx3cosx − 8sin5xcosx
Podstaw sinx = t
22 gru 10:33
ICSP: no i jeszcze pierwsza
22 gru 10:38
ICSP: zespolonych nie miał.
22 gru 10:38
Saizou :
Całka rekurencyjna, przez części
22 gru 10:39
Maciess: Pierwsza najpierw przejsc sobie na 3x=t
Wtedy cos
6t rozwinać.
Podnieść do 6 i posprzątać
22 gru 10:45
Maciess: w tym wypadku n=1
22 gru 10:45
ICSP: lub bardziej upierdliwie wzorem :
22 gru 10:46
Saizou :
albo tak
cos6t = cost*(cos2t)2 = cost(1−sin2t)2
I podstawić sint = s
22 gru 10:57
Jerzy:
a*(a2)2 = a5 ≠ a6
22 gru 11:02
Filip: 3)
t = x − 2
dt = dx
| | x − 2 | | t | |
∫ |
| dx =3∫ |
| dt |
| | √(x − 2)2 + 1 | | √t2 + 1 | |
Probowalem jakos tak:
| | t | | dt | |
∫ |
| dt = A√t2 + 1 + K∫ |
| |
| | √t2 + 1 | | √t2 + 1 | |
t = A2t + K
K = 0
| | t | | 1 | |
∫ |
| dt = |
| √t2 + 1 |
| | √t2 + 1 | | 2 | |
| | x − 2 | | 3 | |
3∫ |
| dx = |
| √(x − 2)2 + 1 |
| | √(x − 2)2 + 1 | | 2 | |
| | 3 | |
Hmm, tyle ze w wyniku zamiast |
| jest 3 |
| | 2 | |
22 gru 11:03
Saizou : Jasne, że nie. Ubzdurałem sobie, że liczymy cos
5x
22 gru 11:10
Jerzy:
Pomyłki się zdarzają
22 gru 11:12
Filip:
Drugie mi wyszlo tak:
∫6sin
3xcosx − 8sin
5xcosxdx
t = sinx;
dt = dxcosx;
| | 6 | | 8 | | 6sin4x | | 8sin6x | |
∫6t3dt − ∫8t5dt = |
| t4 − |
| t6 = |
| − |
| |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
Jednak w odpowiedziach mam chyba same cosinusy
22 gru 11:28
Mariusz:
√x2−4x+5=t−x
x
2−4x+5=t
2−2tx+x
2
−4x+5=t
2−2tx
2tx−4x=t
2−5
x(2t−4)=t
2−5
| | 2t(2t−4)−2(t2−5) | |
dx= |
| dt |
| | (2t−4)2 | |
| | 3t2−15−6(2t−4) | | 3t2−12t+9 | |
3x−6= |
| = |
| |
| | (2t−4) | | (2t−4) | |
| | 3t2−12t+9 | 2t−4 | 2(t2−4t+5) | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 2t−4 | t2−4t+5 | (2t−4)2 | |
| 1 | | 3(t2−4t+4)−3 | |
| ∫ |
| dt |
| 2 | | (t−2)2 | |
=3
√x2−4x+5+C
∫cos
6(3x)dx
∫cos
nxdx=∫cosxcos
n−1xdx
∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x−(n−1)∫(sinx)cos
n−2x(−sinx)dx
∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2xsin
2xdx
∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2x(1−cos
2x)dx
∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2xdx−(n−1)∫cos
nxdx
n∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2xdx
| | 1 | | n−1 | |
∫cosnxdx= |
| sinxcosn−1x+ |
| ∫cosn−2xdx |
| | n | | n | |
| | 1 | | 5 | |
∫cos6tdt= |
| sintcos5t+ |
| ∫cos4tdt |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 3 | |
∫cos6tdt= |
| sintcos5t+ |
| ( |
| sintcos3t+ |
| ∫cos2tdt) |
| | 6 | | 6 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | |
∫cos6tdt= |
| sintcos5t+ |
| sintcos3t+ |
| ∫cos2tdt |
| | 6 | | 24 | | 8 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | | 1 | | 1 | |
∫cos6tdt= |
| sintcos5t+ |
| sintcos3t+ |
| ( |
| sintcost+ |
| ∫dt) |
| | 6 | | 24 | | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | | 5 | |
∫cos6tdt= |
| sintcos5t+ |
| sintcos3t+ |
| sintcost+ |
| t+C |
| | 6 | | 24 | | 16 | | 16 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | |
∫cos63xdt= |
| sin(3x)cos5(3x)+ |
| sin(3x)cos3(3x)+ |
| sin(3x)cos(3x) |
| | 18 | | 72 | | 48 | |
∫sinxsin(2x)sin(3x)dx
cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ
cos(α−β)=cosαcosβ+sinαsinβ
2sinαsinβ=cos(α−β)−cos(α+β)
| 1 | | 1 | |
| ∫sinxcosx− |
| ∫cosxcos5xdx |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin2x− |
| ∫cosxcos5xdx |
| | 4 | | 2 | |
∫cosxcos5xdx=sinxcos5x+5∫sinxsin5xdx
∫cosxcos5xdx=sinxcos5x+5(−cosxsin5x−∫(−cosx)5cos5xdx)
∫cosxcos5xdx=sinxcos5x+5(−cosxsin5x+5∫cosxcos5xdx)
∫cosxcos5xdx=sinxcos5x−5cosxsin5x+25∫cosxcos5xdx
−24∫cosxcos5xdx=sinxcos5x−5cosxsin5x+C
1
| | 1 | | 5 | |
∫cosxcos5xdx=− |
| sinxcos5x+ |
| cosxsin5x+C |
| | 24 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | |
= |
| sin2x+ |
| sinxcos5x− |
| cosxsin5x+C |
| | 4 | | 48 | | 48 | |
22 gru 11:44
Mila:
| | 1+cos(6x) | |
cos6(3x)=[(cos2(3x))2]3=( |
| )3= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| *[1+3cos(6x)+3*cos2(6x)+cos3(6x)] |
| | 8 | |
| | 1 | |
1) ∫cos6(3x)dx= |
| *∫ (1+3cos(6x)+3*cos2(6x)+cos3(6x) ) dx= |
| | 8 | |
to już masz proste całki
22 gru 16:28
jc: z = e
ix
| | 1 | | 1 | |
(cos x)6 = |
| (z+1/z)6 = |
| (cos 6x + 6cos 4x + 15 cos 2x + 10) |
| | 64 | | 32 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 15 | |
∫(cos x)6 dx = |
| ( |
| sin 6x + |
| sin 4x + |
| sin 2x + 10x) |
| | 32 | | 6 | | 3 | | 2 | |
22 gru 16:39
Filip:
a zweryfikuje ktos calke ∫sinxsin2xsin3xdx?
22 gru 19:06
jc: Stosujemy wzory
sin a sin b = [cos(a−b) − cos(a+b)]/2
sin a cos b = [sin(a+b) + sin(a−b)]/2
sin x sin 2x = [cos x − cos 3x] /2
sin x sin 2x sin 3x = [sin 3x cos x − sin 3x cos 3x]/2 =
= [sin 4x + sin 2x − sin 6x]/4
Sprawdź i całkuj.
22 gru 19:13
Nikifor: Słusznie pisze jc.
Sam próbuj, bo inaaczej niczego się nie nauczysz.
22 gru 19:25
Filip:
Napisalam o 11:28 rozwiazanie
22 gru 20:03
Damian#UDM: Przy 3) zauważyłem coś takiego:
Jak mamy taką funkcję
f(x) =
√x2 − 4x + 5
to pochodna
| | 2x − 4 | | x − 2 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | 2*√x2 − 4x + 5 | | √x2 − 4x + 5 | |
Czyli jak z takiego wyrażenia liczymy całkę to może pójść bardzo sprawnie
| | 3x − 6 | | x − 2 | |
∫ |
| dx = 3∫ |
| dx = 3√x2 − 4x + 5 + C |
| | √x2 − 4x + 5 | | √x2 − 4x + 5 | |
22 gru 20:21
Damian#UDM: ∫cos
6(3x)dx = m
| | 1 | |
cos2(3x) = |
| (cos(6x) + 1) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
cos6(3x) = |
| (cos(6x) + 1)3 = |
| (cos3(6x) + 3cos2(6x) + 3cos(6x) + 1) |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 3 | |
cos2(6x) = |
| (cos(12x) + 1) → 3cos2(6x) = |
| (cos(12x) + 1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | |
m = ∫( |
| cos3(6x) + |
| cos(12x) + |
| + |
| cos(6x) + |
| )dx |
| | 8 | | 16 | | 16 | | 8 | | 8 | |
A cos
3(6x) jak rozpisać ?
22 gru 20:51
Filip:
Hmm, moze tak
∫cos
3(6x)dx = ∫cos(6x)(1 − sin
2(6x))dx
t = sin(6x)
dt = 6cos(6x)dx
22 gru 21:20
Mila:
Dobrze Filip, 21:20, dokończ.
22 gru 21:46
Damian#UDM: Super, dziękuję za pomoc
22 gru 22:37
Filip:
t = sin(6x)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫(1−t2)dt= |
| (t− |
| t3= |
| sin(6x)− |
| sin3(6x)+c |
| 6 | | 6 | | 3 | | 6 | | 18 | |
23 gru 00:26
Damian#UDM:
| | sin(6x) | | sin3(6x) | | sin(12x) | | 5x | |
m = |
| − |
| + |
| + |
| + C |
| | 12 | | 144 | | 64 | | 16 | |
23 gru 03:18