Znajdz granice ciągu liczbowego:
Grzesiek1998: Potrzebuje pomocy w znalezieniu dwóch granic tego ciągu, z góry dziękuje

lim n−−>
∞ (
√7x2+x−
√7x2−1)
lim
n√2n+5n+7n
21 gru 23:08
plaksa: 1) pomnóż licznik i mianownik (jest w nim 1) przez sumę powyższych pierwiastków
2) tw. o trzech ciągach
21 gru 23:21
KLZ: b) to jest standart na granice o trzech ciagach .To masz w kazdej ksiazce pokazane
| | a2−b2 | |
a) zastosuj wzor |
| |
| | a+b | |
| | x+1 | | x(1+1/x) | |
dostaniesz =lim n→∞ |
| = lim n→∞ |
| )= |
| | √7x2+x+√7x2−1 | | x(√7+x/x2+√7−1/x2 | |
21 gru 23:24
plaksa: i pozamiatane
21 gru 23:25
jakto: Jak to policzyłeś jeżeli granica jest dla n−>∞, a zmienną jest x?
21 gru 23:29
Grzesiek1998: Mój błąd, dzięki za pomoc
21 gru 23:33