.
Jan: Witam, pomoże ktoś zacząć całkę ∫√1+√xdx
21 gru 22:38
plaksa: 1+√x=t2
21 gru 22:50
Jan: Jakoś nie mogę zrobić z tym podstawieniem, jakieś wskazówki?
21 gru 22:59
plaksa: Łatwiej jednak
√x=t
i
2∫t
√t+1dt
reszta liczy się sama...
21 gru 23:01
Mariusz:
t
2−1=
√x
x=(t
2−1)
2
dx=2(t
2−1)*2tdt
∫4t
2(t
2−1)dt
4∫(t
4−t
2)dt
| | 4 | | 4 | |
= |
| (1+√x)2√1+√x+ |
| (1+√x)√1+√x+C |
| | 5 | | 3 | |
21 gru 23:07
plaksa: Mój wynik jest nieco inny
21 gru 23:18
Mariusz:
a oczywiście tam jest minus
ale łatwo tę literówkę zauważyć patrząc na poprzednią linijkę
21 gru 23:26
plaksa: Spróbowałem bardziej ambitnie i zmodyfikowałem nieco temat:
∫√x+√xdx
Rozwiązałem podstawiając t=√x.
Chętnie zobaczyłbym inny sposób − może Ktoś ma pomysł?
23 gru 09:46
filip: Twoje podstawienie nic nie daje
23 gru 09:53
Filip: To mozna jeszcze bardziej zwodyfikowac
∫√x+√x+√x +...dx
23 gru 10:12
eco_lok: Mam wrażenie, że nie przemyślałeś
Filipie swej modyfikacji, bo całka jest rozbieżna do
∞.
I to jest wynik...
Nie wystarczy napisać co ślina przyniesie i takie tam
23 gru 10:35
Filip: Niestety bledny wynik.
23 gru 11:01
eco_lok: Pewnie masz rację − jeżeli masz, podaj proszę prawidłowy albo chociaż wskazówkę
23 gru 12:10
Mariusz:
∫
√x+√xdx
t=
√x
dx=2tdt
∫2t
√t2+tdt
√t2+t=u−t
t
2+t=u
2−2tu+x
2
t=u
2−2tu
2tu+t=u
2
t(2u+1)=u
2
| | 2u(2u+1)−2u2 | |
dt= |
| du |
| | (2u+1)2 | |
Co do pomysłu Filipa to może uprościć nieco funkcję podcałkową
f
2(x)=x+f(x)
f(x)
2−f(x)−x=0
23 gru 13:46
Mariusz:
A tutaj zapomniałem jednego czynnika
Całka plaksy powinna wyglądać tak
24 gru 00:56