.
xyz: | | 3x | |
granica... lim x→1 lnx( |
| +1) Jak się za to zabrać? |
| | x2−1 | |
21 gru 21:58
Filip:
| | lnx(x2 + 3x − 1) | |
limx−>1 |
| |
| | x2 − 1 | |
l'hospital
| | lnx(x2 + 3x − 1) | | | 1 | |
| (x2 + 3x − 1) + lnx(2x + 3) | | x | |
| |
limx−>1 |
| = limx−>1 |
| |
| | x2 − 1 | | 2x | |
21 gru 23:31
KLZ: Co to znaczy l'hospital ?
Nazwiska innych nalezy szanowac tak jak swoje
Przy obliczaniu granic poslugujemy sie regulami de L"Hospitala
22 gru 00:30
Filip:
jak juz poslugujemy sie regula de l'Hospitala. Jak chcesz kogos poprawiac chociaz rob to dobrze
22 gru 00:42
KLZ: Jestes w tej chwili zlosliwy
Wiesz ze chodzilo mi o pisanie z duzej litery
Pisalem L i nie puscilem klawisza i wyszlo " zamiast '
22 gru 01:38
22 gru 22:26
kerajs:
A co do samej granicy, to oczywiście jest błędnie policzona.
Tu nie można używać reguły o problematycznej pisowni.
Powyższą granicę liczy się w głowie. Granica lewostronna nie istnieje, a prawostronna jest
nieskończonością.
22 gru 23:28
Filip: | | 3x | |
ci pewnie chodzi o zapis limx−>1 ln(x( |
| + 1), ale tutaj istnieje zarowna |
| | x2 − 1 | |
granica lewostronna jak i prawostronna i wynosi inf
22 gru 23:54
kerajs: Tak, treść zadania była jednoznaczna, niezależnie od intencji autora. I oczywiście inna niż w
twojej odpowiedzi.
Skoro twierdzisz że się mylę, to pokaż jak liczysz granicę lewostronną w 1.
23 gru 23:52
Filip: | | 3x2 + x3 − x | |
limx−>1−ln( |
| ) = |
| | x2 − 1 | |
= lim
x−>1−ln(3x
2 + x
3 − x) − lim
x−>1−ln(x
2 − 1) =
= lim
x−>1−ln(3x
2 + x
3 − x) − lim
x−>1−ln(x − 1) − lim
x−>1−ln(x + 1) =
= ln3 − (−inf) − ln2 = inf
24 gru 00:42
Filip: A nie... To masz racje, patrzac na wykres ln(x−1), to nir wiem jak mi to wyszlo
24 gru 00:45