Macierze z parametrem
Kodzix: Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego układu (trzeba zastosowac macierze )
W zależności od parametru a rozwiąż układ równań.
2x+y+az=1
x+2y+az=1
x+y+2az=1
prosze o dokładne pokazanie kroków itd
21 gru 21:16
jc: Dla a= 0 mamy
2 1 0 | 1
1 2 0 | 1
1 1 0 | 1
2 1 0 | 1
1 2 0 | 1
0 0 0 | 1/3
układ sprzeczny
Dla a≠0 wprowadźmy nową zmienną u=az.
2 1 1 | 1
1 2 1 | 1
1 1 2 | 1
2 1 1 | 1
1 2 1 | 1
1 1 2 | 1
4 4 4 | 3
2 1 1 | 1
1 2 1 | 1
1 1 2 | 1
1 1 1 | 3/4
1 0 0 | 1/4
0 1 0 | 1/4
0 0 1 | 1/4
x=y=1/4, z=1/(4a)
21 gru 21:39
Kodzix: a liczmy rzędy macierzy? i czemu została wprowadzona nowa zmienna?
21 gru 21:52
znak: Jaka nowa zmienna? Nigdzie tu nie ma nowej zmiennej, jest za to dodatkowy wiersz, by trochę
sobie pomóc w obliczeniach.
21 gru 21:59