Oblicz sin4α jeśli
Magdalena : Oblicz sin4α jeśli : cos2α = 2
√2 / 3 i α ∊ (π,3/2π)
Proszę o pomoc z tym zadaniem, z góry dziękuję
21 gru 16:39
ICSP: | | 2√2 | | 1 | |
cos2α = |
| ⇒ sin2α = |
| |
| | 3 | | 3 | |
sin4α = 2cos(2α)sin(2α) = ...
21 gru 16:57
KLZ: sin(4α)= sin(2α+2α)= sin(2α)*cos(2α)+cos(2α)*sin(2α) =2*sin(2α)*cos(2α)
sin(2α)= 2*sinα*cosα
cos(2α)= cos2α−sin2α
sin2α+cos2α=1
21 gru 16:59
Mariusz:
Z jedynki trygonometrycznej wyznaczasz sin(2α)
Na podstawie podanej ćwiartki ustalasz znak sin(2α)
Ze wzoru sin(2α)=2sin(α)cos(α)
21 gru 17:15