całka
Krzrantop: Oblicz całkę nieoznaczoną
f[(x+1) e3x + x2]dx
21 gru 16:24
Jerzy:
Rozbijasz na dwie,pierwsza przez części,druga elementarna.
21 gru 16:30
Krzrantop: Czyli jak?
21 gru 16:36
Jerzy:
∫(x + 1)*e3xdx +∫x2dx
21 gru 16:39
KLZ: Poprosze o odpowiedz
Jeli u=x+1 to u'=1
jesli v'= e3x to v=?
dziekuje .
21 gru 17:46
21 gru 17:53
KLZ: Dziekuje jeszcze raz i milego wieczoru
21 gru 17:59
Jerzy:
Wzajemnie.
21 gru 18:01
KLZ: ∫udv= u*v−∫vdu
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫(x+1)*e3x= (x+1)* |
| e3x−∫ |
| e3x= (x+1)* |
| e3x− |
| ∫e3x |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
pozostaje do obliczenia ∫e
3x
Jeszcze nie doszedlem do calek z funkcji wykladniczych
21 gru 18:44
KLZ: zapomnialem o dx
21 gru 18:46
Jerzy:
17:46 ,aby znaleźć v , należało policzyć ∫e3xdx.Przemyśl na czym polega całkowanie.
21 gru 19:10
Jerzy:
Jeśli ∫f(x)dx = F(x) , to F’(x) = f(x)
21 gru 19:12
KLZ: Dziekuje Ci
Jerzy
21 gru 19:15