Trygonometria
XYZ: POOOMOOOCYY!
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
F(x) = 2(3cos2x+1)2 − 12(3cos2x+1) +16, gdzie x∊R
1 mar 21:02
XZ:
1 mar 22:08
Julek: pomogę
1 mar 22:10
XZ: Miło
1 mar 22:11
Julek:

f(x) = 2(3cos
2x+1)
2 − 12(3cos
2x+1) + 16
t = 3cos
2x+1 ⋀t∊<1;4>
2t
2 − 12t + 16
f(3) = 18 − 36 + 16 = −2
Wiedząc, że t∊<1;4>
dla t = 1, f(x) = 6
dla t = 2, f(x) = 0
dla t = 3, f(x) = −2
dla t = 4, f(x) = 0
Najmniejsza wartość to : −2
Największa wartość to : 6
1 mar 22:19
Julek: Zgadza się z odpowiedziami ?
1 mar 23:53
XZ: Tak, tak. Dzięki wielkie
2 mar 15:40
q: t = 3cos2x+1 ⋀t∊<1;4>
dlaczego t należy do tego przedzialu
21 lut 12:12
b: zobacz sobie jak wyglada wzor funkcji y=cosx, jego dziedzina to <−1,1>
jesli podniesiesz to do kwadratu to masz <0,1>,
pomnozeniu przez 3 wyjdzie <0,3>, dodajesz 1 (czyli o 1 w gore) i masz <1,4>
21 mar 18:25
b: pfu... nie dzedzina tylko zbiór wartośći **
21 mar 18:26
xyz: ty ale −1 do kwadratu to 1 a nie 0
7 kwi 19:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
xyz
cosx ∊ <−1;1> więc cos
2x ∊<0;1> ... a nie cos
2x=1
7 kwi 20:00