Całka
Damian#UDM: Przy podstawianiu otrzymałem takie straszydło
Proszę o wskazówki

Rozbijanie na ułamki proste słabo mi się widzi.
21 gru 03:30
Mariusz:
u=t
2
du=2tdt
a dalej to chyba jednak musisz rozkładać na sumę ułamków prostych
21 gru 09:30
Mariusz:
Jeśli przedział całkowania jest zawarty w przedziale <−1,1>
to możesz funkcję podcałkową rozwinąć w szereg geometryczny i całkować wyraz po wyrazie
21 gru 09:36
ICSP: Pokaż oryginalną całkę.
21 gru 10:12
Mariusz:
Po scałkowaniu szeregiem powinniśmy otrzymać taką funkcję pierwotną
| | (−1)nt10n+2 | |
F(t)=∑n=0∞ |
| |
| | 10n+2 | |
21 gru 10:20
21 gru 10:57
Mariusz:
Całkę
można policzyć rozkładając funkcję podcałkową na sumę ułamków prostych
choć rachunki mogą być żmudne
21 gru 11:15
Mariusz:
Wynik z podstawienia i rozkładu na sumę ułamków prostych
| | 1 | | √5+1 | | 1+√5 | |
= |
| ln(1+t2)− |
| ln(t4− |
| t2+1)+ |
| | 10 | | 40 | | 2 | |
| √10−2√5 | | 4t2−1−√5 | | √5−1 | | 1−√5 | |
| arctan( |
| )+ |
| ln(t4− |
| t2+1) |
| 20 | | √10−2√5 | | 40 | | 2 | |
| | √10+2√5 | | 4t2−1+√5 | |
+ |
| arctan( |
| )+C |
| | 20 | | √10+2√5 | |
21 gru 12:20
Damian#UDM: Dziękuje wam za pomoc
Mariusz wielki szacun, Twoje wiedza na temat całek jest ogromna!
Wybrałem złe podstawienie i dlatego nie wyszło za dobrze

A całka to
Dobre podstawienie to t
6 = x . Ja spróbowałem czegoś innego i niestety nie wyszło. Dziękuję za
pomoc wam
22 gru 19:35
KLZ: Mariusz mial calki w szkole sredniej wiec jest mu znacznie latwiej .
Ale tak jak piszesz wiedze ma i to dużą .
Jesli masz mozliwosc ,wypozyczenia ksiazki Jan Anusiak Matematyka Podrecznik uzupelniajacy dla
klasy IIIi IV liceum ogolnoksztalcacego
Profil matematyczno−fizyczny. Zobaczysz jakie calki byly w szkole sredniej .
Ja mam z 1993r .
22 gru 19:59
Mila:
6√x=t, x=t6⇔dx=6t5 dt, 3√x=6√x2
| | t2*6t5 | | t7 | |
∫ |
| dt= 6∫ |
| dt= |
| | t6+t5 | | t5*(t+1) | |
=======================
=======================
| | 1 | |
=6*∫(t−1)+ |
| dt= dokończ |
| | t+1 | |
22 gru 22:48
Damian#UDM: | t2 | | t2 − 1 + 1 | | (t − 1)(t + 1) +1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = t − 1 + |
| |
| t + 1 | | t + 1 | | t + 1 | | t + 1 | |
| | t2dt | | dt | |
6∫ |
| = 6∫tdt − 6∫dt + 6∫ |
| = |
| | t + 1 | | t + 1 | |
= 3t
2 − 6t + 6ln|t + 1| + C =
= 3
3√x − 6
6√x + 6ln|
6√x + 1| + C
23 gru 03:04
Damian#UDM: KLZ spróbuję znaleźć ten podręcznik

Dziękuje za polecenie.
No mnie Pan od matematyki, którego serdecznie pozdrawiam

nauczył rozkładania wyrażeń
wymiernych a ułamki proste i to już w I kl. LO.
| | x + 3 | | A | | B | |
np. |
| = |
| + |
| , mówił, że później to się przyda. |
| | x2 − 2x − 3 | | x + 1 | | x − 3 | |
No i właśnie mi się przydaje

Tylko nie na żadne studia, a uczę się całek, żeby ich uczyć
innych.
Łatwo mi matematyka przychodzi. Bardzo to sobie cenię i tej umiejętności nie zostawiam w
samotności
23 gru 03:07
Damian#UDM: Dziękuje
Milu za zaangażowanie

Fajnie byłoby was wszystkich stąd zobaczyć na żywo na ognisku i wymienić się doświadczeniami
23 gru 03:08