matematykaszkolna.pl
Odległości domków Karoolo: Masz 9 przyjaciół mieszkających w 9 domach stojących wzdłuż tej samej, prostej ulicy: Odległości poszczególnych domów od początku ulicy (jej lewego brzegu) są następujące: A– 1.1 km B – 2.3 km C – 3.0 km D – 4.2 km E – 5.1 km F – 6.3 km G – 13.4 km H – 19.1 km I – 27.5 km Na którym kilometrze tej ulicy (licząc od lewego brzegu) wynająłbyś sobie mieszkanie, aby zminimalizować sumę odległości do swoich wszystkich przyjaciół, którzy mieszkają przy tej ulicy? Innymi słowy: znajdź taki punkt X, dla którego wyrażenie: dist(A,X) + dist(B,X) + … + dist(I,X) daje minimalną wartość. Uzasadnij odpowiedź.
21 gru 02:02
Filip: Nie wiem, na 4.6 km?
21 gru 11:48
kerajs: Ja postawię na 5,1 km
21 gru 13:44
KLZ: Pisze wyraznie . Uzasadnij odpowiedz emotka
21 gru 13:46
kerajs: Umiem czytać. Czasem nawet rozumiem co czytam. Jednak czy warto pisać pełne rozwiązania, jeśli większość pytających nie jest zainteresowana odpowiedzią? Jeśli autor będzie aktywny, to pewnie podam uzasadnienie.
21 gru 13:57
KLZ: Przyznam CI sie ze ja tez czasami rozumiem co czytam W praktyce zrobilbym tak Wybieram z tych 9 naprawde dwoch najlepszych przyjaciol Z tej dwojki wybieram tego ktory ma mniej piekniejsza żone Tam wynajmuje . Jesli jednak okaze sie za ta mniej piekniejsza jest bardziej aktywna ,powtarzam schemat W koncu znajde te odlegosc . W czasie pandemii potraktowac to jako żąrt na rozweselenie .
21 gru 14:06
Filip: kerajs, dlaczego 5.1km? Gdy postawimy sie na X = 5.1km wyrazenie dist(A, X) + dist(B, X) + ....+ dist(I, X) bedzie wynosic 52km, natomiast dla X = 4.6km bedzie to 51km
21 gru 14:26
KLZ: Mnie sie wydaje ze zadagnienie sprowadza sie do problemu gdzie nalezy postawic most aby odleglosc od A do B byla najmniejsza .
21 gru 14:29
Filip: Okej, pomylilem sie w obliczeniach, stawiam sie jak kerajs na 5.1km
21 gru 14:32
Karoolo: Dzięki za odpowiedzi, te żartobliwe też Mi również wyszło 5,1 km, ale obliczyłem to w excelu. Stworzyłem zbiór od 0,1 do 27,5 i w każdym punkcie policzyłem funkcją (np. =MODUŁ.LICZBY($B$1−E6)+MODUŁ.LICZBY($B$2−E6)+MODUŁ.LICZBY($B$3−E6)+MODUŁ.LI CZBY($B$4−E6)+MODUŁ.LICZBY($B$5−E6)+MODUŁ.LICZBY($B$6−E6)+MODUŁ.LICZBY($B$7− E6)+MODUŁ.LICZBY($B$8−E6)+MODUŁ.LICZBY($B$9−E6)) odległości, a następnie wybrałem najmniejszą wartość, czyli 5,1. Zastanawiam się tylko czy jest jakieś szybsze rozwiązanie tego zdania. Może jakiś wzór o którym nie wiem?
21 gru 14:41
Karoolo: Zastanawia nie też fakt, że jak zmieniam odległości punktów A − ... − I to zawsze jest to punkt E, czyli 5,1. Z czego to wynika? Jest on po prostu w środku i zawsze będzie z niego najbliżej? Jakoś spodziewałem się, że jak oddalę punkty znajdujące się za E to wynik będzie inny
21 gru 14:48
Bambus: Wynik jest tutaj medianą, więc możesz przyjaciół będących po bokach od 5.1km przemieszczać dowolnie a i tak finalnie zamieszkasz u kolegi E. Bo ważna jest tu nie sama odległość, a zmianę tej odległości. Przesuwając się o jedną − dowolną − jednostkę w lewo lub prawo od punktu 5.1km, zmniejszasz to tyle jednostek odległość do kolegów którzy mieszkają po stronie w którą się przemieszczasz. Jednocześnie zwiększasz dystans o tyle samo jednostek do każdego z przyjaciół mieszkających po przeciwnej stronie (których jest więcej niż tych do których dystans zmniejszasz, bo teraz zwiększasz też dystans do kolegi na 5.1km)
30 gru 20:26