matematykaszkolna.pl
Zespolone KLZ: Troche ucze sie liczb zespolonych Mam takie twierdzenie w ksiazce (ale nie ma przykladu zastosowania ) Twierdzenie 6. Dla kazdych dwoch liczb zespolonych z1 i z2 |z1|−|z2|≤ | z1+z2|≤|z1|+|z2| Do czego w praktyce to twierdzenie sie przydaje ? Dziękuje .
21 gru 00:36
jc: Do pokazania, że koło o promieniu 2 i środku w punkcie 1, mieści się kole o promieniu 3 i środku w punkcie 0. Czym jest zbiór |z−1| + |z+1| = 2? Do pokazania, że suma i iloczyn ciągów zbieżnych są zbieżne. Do dowodu zasadniczego twierdzenia algebry. ...
21 gru 00:43
KLZ: Dobrze . jc na ta chwile nie wiem czym jest ten zbior bo byly dopiero dzialania na liczbach zespolonych Wspomniane ze suma i iloczyn liczb zespolonych sprzerzonych jest liczba rzeczywista oraz to ze obrazem geometrycznym liczby zespolonej z=a+bi jest w kartezjanskim ukladzie wspolrzednych punkt z o odcietej a i rzednej b Zaraz potem to twierdzenie .
21 gru 00:54
jc: |z| to odległość z od zera |z−w| to odległość z od w |z + w| ≤ |z| + |w| to nierówność trójkąta dla trójkąta o wierzchołkach 0, z, −w. Do czego wykorzystuje się nierówność trójkąta?
21 gru 10:17
KLZ: Wiem ze do sprawdzeni czy z danych bokow mozna zbudowac trojkat
21 gru 13:40