matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykazać ograniczoność ciągu o wyrazie ogólnym
mireczek:
Czy dobrze robię zadania? Wykazać ograniczoność ciągu o wyrazie ogólnym
n + 1
a) a
n
=
n+ 2
ograniczenie dolne = 0
n + 1
n + 1
1
<
= 1+
= 2
n+ 2
n
n
ograniczenie górne = 2
3n
2
− 2
b) a
n
=
2n
2
+ 1
ograniczenie dolne = 0 Jak postąpić z przykładem b żeby wyznaczyć ograniczenie górne?
20 gru 23:54
Filip:
Sprawdzasz, czy a
n+1
−a
n
>0
20 gru 23:57
jc:
n+1
Dobrze, tylko nie potrzebnie. Przecież nierówność
<1
n+2
n+1
n+1
jest tak samo oczywista, jak nierówność
<
.
n+2
n
3n
2
−2
4n
2
+2
<
= 2
2n
2
+1
2n
2
+1
21 gru 00:33
mil:
a
n
=∪{n+1}{{n
2
+1}}
18 paź 00:17