wektory
anulka33: Wykazac ze wektory p=a(b*c)−b(a*c) i c, są prostopadłe.
* − iloczyn skalarny
a=[xa, ya], b=[xb, yb], c=[xc, yc]
p=[xa, ya](xbxc, ybyc)−[xb, yb](xaxc, yayc)=
[xaxbxc, yaybyc]−[xbxaxc, ybyayc]=[0,0]
p*c=[0,0]*[xc, yc]=0+0=0
Czy dobrze to rozwiązałam?
20 gru 23:19
jc: Nie rozumiem, ale raczej to złe rozwiązanie.
Dlaczego, wbrew zwyczajom, mnożysz wektory przez liczby z prawej strony?
p = (b*c) a − (a*c) b
p*c = (b*c) (a*c) − (a*c) (b*c) = 0
20 gru 23:38
anulka33: no, bo przecież wynikiem iloczynu skalarnego jest skalar czyli liczba, a wektory przecież można
mnożyć przez skalar/liczbę, właśnie też mam do tego wątpilwości stąd ten post
20 gru 23:41
jc: Przyjęło się pisać: liczba x wektor.
Niektórzy francuscy matematycy piszą odwrotnie (ale to wyjątki): wektor x liczba.
Twoje rachunki: (xbxc, ybyc) to chyba nie jest liczba.
Ale [xa, ya] to też nie jest liczba.
21 gru 00:28