wyrazenia algebraiczne
wios: | | x+y | |
Oblicz dla x>0, y>0, x>y wartość wyrażenia |
| jeśli 2x2+y2=5xy. |
| | x−y | |
Czy to możliwe aby wyszedł wynik 3?
20 gru 21:09
Filip:
2x
2 − 5yx + y
2 = 0
Δ = 25y
2 − 8y
2 = 17y
2
√Δ = y
√17
Obliczasz wartosc wyrazenia dla x
2, poniewaz x>y, x
1 − y < 0
20 gru 21:23
wios: no ale odpowiedz nie wyjdzie 3 chciałem się upewnić poza tym to zadanie z klasy 1 i nie ma
jeszcze funkcji kwadratowej.
20 gru 21:25
Szkolniak: 2x
2+y
2=5xy
y
2−5xy=−2x
2
| | 25 | | 25 | |
y2−5xy+ |
| x2= |
| x2−2x2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 25 | | 8 | |
(y− |
| x)2= |
| x2− |
| x2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | √17x | | 5 | | √17x | |
y− |
| x= |
| v y− |
| x=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2y−5x=
√17x v 2y−5x=−
√17x
| | √17+5 | | 5−√17 | |
y= |
| x v y= |
| x |
| | 2 | | 2 | |
i podstawiaj..
20 gru 21:34
kerajs: Daremny trud. Zakład, że kolo źle przepisał zadanie? Pewnie miało być 2(x2+y2)=5xy
20 gru 21:41
Saizou :
niech y = kx, gdzie k ∊ ℚ
+ wówczas szukamy wartości wyrażenia
| x+y | | x+kx | | x(1+k)) | | 1+k | |
| = |
| = |
| = |
| |
| x−y | | x−kx | | x(1−k) | | 1−k | |
Z treści mamy
2x
2 + y
2 = 5xy
2x
2 + k
2x
2 = 5kx
2 /: x, bo x>0
2+k
2 = 5k
k
2 − 5k + 2 = 0
| | 5 | | √17 | |
(k− |
| )2 − ( |
| )2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5−√17 | | 5+√17 | |
(k − |
| )(k + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 5−√17 | | −5+√17 | |
k = |
| lub k = |
| < 0 |
| | 2 | | 2 | |
dokończ
20 gru 21:46
Eta:
Skoro zad. z 1 kl.
to zapomniał napisać 2 przy y
2
2x
2+
2y
2=5xy ⇒ (x+y)
2=4,5xy i (x−y)
2=0,5xy
w=3
=====
20 gru 21:57
kerajs: Eta, a gdzie drugie rozwiązanie?
20 gru 22:36
Mila:
wios sprawdź treść zadania.
1)
wychodzi wynik 3 w przypadku:
2x
2+y
2=3xy
ale nie jest spełniony warunek x>y
2)
w przypadku:
x2+2y2=3xy
(x
2−2xy+y
2)+y
2−xy=0
(x−y)
2+y*(y−x)=0 i x>y
(x−y)
2−y(x−y)=0
(x−y)*(x−y−y)=0
x−2y=0
x=2y
20 gru 22:40
kerajs: Sorry. Przeoczyłem warunek x>y. Fakt, teraz będzie jedno rozwiązanie.
20 gru 22:44
Mila:
20 gru 23:23
wios: Kerajas −przepisałem dobrze błąd jak widać jest w treści zadania albo w odpowiedzi. Dziękuję
wszystkim.
20 gru 23:59
rafał hajdo:
21 gru 16:50