nierówność
miki: (x+4)(x−1)(x−3)2>/0 większe równe 0
x3+2x2−4x−8<0
Kochani pomóżcie nie wiem jak to zrobić , byłem chory przez ostatnie 10 dni − straszna grypa i
mam zaległości a nauczyciel napiera żebym odesłał Mu te rozwiązania bo musi wystawić mi ocenę
proszę pomóżcie
20 gru 21:01
Szkolniak:

(x+4)(x−1)(x−3)
2≥0 ⇔ x∊(−inf;−4>∪<1;+inf)
20 gru 21:10
20 gru 21:10
KLZ: Moze nie wiedziec co oznacza ( inf )
raczej nie student .
20 gru 21:14
miki: i wyszł mi x< −2, lub x<2 lub x< −2
czy tak ?
a może jeszcze ten pierwszy przykład bo jest trudniejszy?
A nauczyciel nie jest taki wredny tylko ja jestem troche do tyłu.......
20 gru 21:16
miki: ten szkolniak to nie pokazał jak trzeba rozwiązać tą nierównośc nie wiem o co w tym chodzi
20 gru 21:17
miki: ten szkolniak to nie pokazał jak trzeba rozwiązać tą nierównośc nie wiem o co w tym chodzi
20 gru 21:18
miki: ten szkolniak to nie pokazał jak trzeba rozwiązać tą nierównośc nie wiem o co w tym chodzi
20 gru 21:18
miki: KLZ proszę Cię pomóż mi z tym pierwszym przykładem PROSZĘ
20 gru 21:24
znak: (x + 4)(x − 1)(x − 3)2 ≥ 0
Zacznijmy od tego, że (x − 3)2 ≥ 0 dla dowolnego x, gdyż kwadrat dowolnej liczby jest
nieujemny. Stąd nasze równanie możemy równoważnie zapisać jako
(x + 4)(x − 1) ≥ 0
Tutaj potrzebujesz znajomości wykresów tak naprawdę, gdyż można już stąd odczytać, że
współczynnik przy x2 jest dodatni, w takim razie mamy parabolę skierowaną ramionami do góry.
Wobec tego pod osią OX znajdzie się wykres tejże funkcji na przedziale (−4, 1). Skoro tylko
dla tych wartości x funkcja osiąga wartości ujemne, to wartości nieujemne będzie osiągać dla x
∊ (−∞, −4> ∪ <1, ∞).
Wobec tego odpowiedź to x ∊ (−∞, −4> ∪ <1, ∞)
Przeanalizuj, narysuj sobie odpowiedni wykres funkcji, wyciągnij wnioski.
20 gru 21:30
KLZ: Nie narzekaj na Szkolniaka (narysowal Ci wykres )
Masz juz praktycznie wszystko co potrzene do wykonania wykresu
Nierownosc jest podana w postaci iloczynowej (rozbita na czynniki wiec duzo pracy odpada )
Policz miejsca zerowe
x+4=0 tox= x−1=0 to x= (x−3)2=0 to x−3=0 x=3 ale pierwiatek podwojny
(wielokrotny )
Napisz jaki bedzie wspolczynnik przy najwiekszej potedze (nie liczysz calej nierownosci tylko
sanw xsy
najpierw zrob to
20 gru 21:33
miki: znak − wiem że dla Ciebie to proste ale ja mam rozwiązać tą nierówność Wiesz x większy równy
tyle i tyle....
20 gru 21:35
miki: Wiecie nie wiem już nic.......
20 gru 21:37
Szkolniak: Wiesz w ogóle na czym polega rozwiązanie nierówności i jaka powinna być ostateczna odpowiedź?
20 gru 21:38
znak: Skoro nie wiesz nic, to książka w rękę i analizujesz. Nie spodziewaj się, że dostaniesz pełne
rozwiązanie i tyle. KLZ podrzucił Ci cały algorytm, gdzie dodatkowo jest całkiem sporo
przykładów wraz z rozwiązaniami. Im dłużej się nad sobą użalasz, tym więcej czasu marnujesz.
Już byś to pewnie ogarnął, gdyby nie marazm.
KLZ, rysowanie całego wykresu jest zbędne. Pewnie, wklepanie na stronie wzoru na funkcję
jest prosty, ale rysowanie samodzielnie wykresu do zadania uważam za utrudnienie sobie
rozwiązywania, nie za ułatwienie. Tak więc jako pomoc w sprawdzeniu rozwiązania − jak
najbardziej. Jako część rozwiązania − odradzam.
20 gru 21:46
KLZ:

x+4=0 to x=−4
x−1=0 to x=1
(x−3)
2 to x=3 podwojny
x*x*x
2= x
4 a=1>0 wykres od gory
Nierownosc slaba( ≥)
x∊(−
∞,−4> U <1,
∞)
POstepowalem zgodnie z instrukcja
20 gru 21:47
KLZ: znak
Mialem to wlasnie napisac zeby sie przestal uzalac nad soba i wzial sie do roboty (ale sie
powstrzymalem od tego −adwent)
20 gru 21:50
miki: Przepraszam że zawracam Wam głowę.....sorry
20 gru 21:51
miki: Nigdy nie chciałem gotowych rozwiązań

tylko pomoc i wyjaśnienia jak to zrobić Jeszcze
raz przepraszam jestemgłąbem...
20 gru 21:53
znak: Czasem kubeł zimnej wody jest potrzebny.
miki to nie jest zawracanie głowy. Po prostu z doświadczenia wiem, że gdybanie i
kombinowanie korzyści w nauce nie przyniesie, przeciwnie − problem tylko urośnie do tego
stopnia, że będzie co raz to trudniej wziąć się za naukę zagadnienia.
Najłatwiej będzie, gdy przeanalizujesz przykłady w linku, przyswoisz schemat, potem zajrzysz
tutaj na rozwiązanie KLZ i ostatecznie spojrzysz na moje.
20 gru 21:56
KLZ: O 21 : 33 prosilem zebys cos zrobil
Ty natomiast wolales wdac sie w dyskusje . Wiec nie przepraszaj tylko zeszyt i dlugopis do reki
i rob przyklady
20 gru 21:57
KLZ: Tutaj w tych przykladach miales bardzo ulatwione zadanie gdyz
Pierwsza nierownosc miales juz rozbita na czynniki
Druga nierownosc dalo sie pieknie pogrupowac
Natomiast tez beda nierownosci gdzie bedziesz musial szukac pierwiastki calkowite i wymierne
(wykonac samemu dzielenie
To takze pocwicz
20 gru 22:10
KLZ:

Dokonczenie b)
(x+2)
2(x−2)<0
Miejsca zerowe
x+2=0 to x=−2 podwojny
x−2=0 to x=2
x
2*x=x
3 wiec a=1>0 wykres od gory
x∊(−
∞,2)
20 gru 22:26