Zadanie
Józef: Oblicz (jeżeli istnieje) f'(x0) w podanym punkcie x0:
c)
0, gdy x > 0
f(x) = { x(x+1)2, gdy x ≤ 0 , x0 = 0
20 gru 20:32
Józef:
Proszę o pomoc, nie wiem co policzyć
20 gru 21:40
Szkolniak: f(x)=x(x+1)2=x(x2+2x+1)=x3+2x2+x, dla x≤0
f'(x)=3x2+4x+1
f'(0)=1
Wydaje mi się, że to tyle?
20 gru 21:44
Józef: A nie liczy się tutaj żadnych granic?
20 gru 21:58
Filip:
Mozesz policzyc pochodna lewostronna i prawostronna:
| | f(x0+Δx)−f(x0) | |
limΔx−>0− |
| = ... |
| | Δx | |
| | f(x0+Δx)−f(x0) | |
limΔx−>0+ |
| = ... |
| | Δx | |
I to chyba bylo, ze jesli te granice wyjda identyczne to funkcja ma pochodna w punkcie x
0? Juz
nie pamietam dokaldnie
20 gru 22:14