Równanie macierzowe - sprawdzenie mojego rozwiązania
Shizzer: Rozważamy następujące macierze o elementach rzeczywistych:
L = −3 2 H = 0 1
0 5 4 −2
1 3
Obliczyć równanie XL = H, gdzie X jest macierzą o elementach rzeczywistych.
XL = H ⇔ X = HL
−1
Macierz L nie jest macierzą kwadratową, zatem det(L) nie istnieje, stąd równanie XL = H nie ma
rozwiązań.
Czy to jest dobrze zrobione czy coś przeoczyłem?
20 gru 19:56
kerajs: Nie jest dobrze, gdyż pierwsze przejście (równoważność) jest błędna. Właśnie dlatego, że L nie
jest macierzą kwadratową.
Przyjmij że macierz X ma postać
a b c
d e f
wykonaj mnożenie i rozwiąż układ 4 równań z 6 niewiadomymi (dwie z nich staną się parametrem).
20 gru 20:18
Shizzer: Dobrze. Dziękuję za wyjaśnienie
20 gru 20:21