√9−x2 | ||
∫ | , Pomoże ktoś | |
x |
t | −tdt | t2 | ||||
całka = ∫ | * | = ∫ | dt = ... | |||
√9−t2 | √9−t2 | t2−9 |
3 | 1 | 1 | 3 | t−3 | ||||||
cd = ∫(1 + | ( | − | ) dt = t + | ln | ||||||
2 | t−3 | t+3 | 2 | t+3 |
3 | √9−x2 −3 | |||
=√9−x2 + | ln | |||
2 | √9−x2 + 3 |
6t | ||
x= | ||
1+t2 |
6t2−3−3t2 | ||
xt−3= | ||
1+t2 |
3t2−3 | ||
xt−3= | ||
1+t2 |
6(1+t2)−6t*2t | ||
dx= | dt | |
(1+t2)2 |
−6t2+6 | ||
dx= | dt | |
(1+t2)2 |
1+t2 | 3t2−3 | (−2)(3t2−3) | ||
∫ | dt | |||
6t | 1+t2 | (1+t2)2 |
(t2−1)2 | ||
−3∫ | dt | |
t(1+t2)2 |
t4−2t2+1 | ||
−3∫ | dt | |
t(1+t2)2 |
t4+2t2+1−4t2 | ||
−3∫ | dt | |
t(1+t2)2 |
1 | (−2t) | |||
−3∫ | dt−6∫ | dt | ||
t | (1+t2)2 |
6 | ||
−3ln|t|− | ||
1+t2 |
6t | 1 | ||
−3ln|t|− | +C1 | ||
1+t2 | t |
√9−x2+3 | x2 | |||
−3ln| | |− | +C1 | ||
x | √9−x2+3 |
√9−x2+3 | x2(√9−x2−3) | |||
−3ln| | |− | +C1 | ||
x | (9−x2)−9 |
√9−x2+3 | x2(√9−x2−3) | |||
−3ln| | |− | +C1 | ||
x | −x2 |
√9−x2+3 | ||
−3ln| | |+√9−x2−3+C1 | |
x |
√9−x2+3 | ||
=−3ln| | |+√9−x2+C | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |