calki
Filip: Witam, jak podejsc do tej calki?
∫sin2xcos3dx
20 gru 14:15
Filip: ∫sin2xcos3xdx
20 gru 14:16
HGH: hmm moze sinx = t?
20 gru 14:21
ICSP:
cos3x = (1 − sin2(x))*cosx
t = sinx
20 gru 14:26
Jerzy:
= ∫sinx(1 − sin2x)cosxdx i podstawiasz: sinx = t
20 gru 14:31
Jerzy: * tam miało być sin2x
20 gru 14:32
Filip: Dzieki, a jak zaczac taka calke?
| | lnxdx | |
∫ |
| |
| | x√1 − 4lnx − ln2x | |
20 gru 17:06
Maciess: t=lnx
20 gru 17:08
Filip:
t = lnx
dx = xdt
| | tdt | | dt | |
∫ |
| = A√1 − 4t − t2 + K∫ |
| |
| | √1 − 4t − t2 | | √1 − 4t − t2 | |
Rozniczkuje obie strony powyzszej rownosci
| t | | −4 − 2t | | 1 | |
| = A |
| + K |
| |
| √1 − 4t − t2 | | 2√1 − 4t − t2 | | √1 − 4t − t2 | |
t = −At + K − 2A ⇒ K = −2, A = −1
I jak rozumiem podstawiam to do wyjsciowego rownania
| | tdt | | dt | |
∫ |
| = −√1 − 4t − t2 − 2∫ |
| |
| | √1 − 4t − t2 | | √1 − 4t − t2 | |
I teraz co zrobic z ta calka?
20 gru 17:31
Mariusz:
Dla fanów podstawień Eulera
√1−4lnx−ln2x=tlnx − 1
1−4lnx−ln
2x=t
2ln
2x − 2tlnx +1
−4lnx−ln
2x=t
2ln
2x − 2tlnx
−4lnx−ln
2x−t
2ln
2x + 2tlnx=0
lnx (−4−lnx−t
2lnx+2t)=0
Z czynnika lnx = 0 dostalibyśmy że x = 1
więc on nas nie interesuje
−4−lnx−t
2lnx+2t=0
2t−4=lnx+t
2lnx
2t−4=lnx(1+t
2)
| dx | | 2(1+t2)−2t(2t−4) | |
| = |
| dt |
| x | | (1+t2)2 | |
| dx | | −2t2+8t+2 | |
| = |
| dt |
| x | | (1+t2)2 | |
| | 2t2−4t | |
√1−4lnx−ln2x= |
| −1 |
| | 1+t2 | |
| | 2t2−4t−1−t2 | |
√1−4lnx−ln2x= |
| |
| | 1+t2 | |
| | t2−4t−1 | |
√1−4lnx−ln2x= |
| |
| | 1+t2 | |
| | 2t−4 | 1+t2 | −2(t2−4t−1) | |
∫ |
|
|
| dt |
| | 1+t2 | t2−4t−1 | (1+t2)2 | |
| | 4t2+2t−4−4t2 | |
−2(∫ |
| dt)= |
| | (t2+1)2 | |
| | −4 | | 2t(2t+1) | |
−2(∫ |
| dt+∫ |
| dt) |
| | 1+t2 | | (t2+1)2 | |
| | −4 | | 2t+1 | | 2 | |
−2(∫ |
| dt− |
| +∫ |
| dt)= |
| | 1+t2 | | t2+1 | | t2+1 | |
| | 2t+1 | | 2 | |
−2(− |
| −∫ |
| dt) |
| | t2+1 | | t2+1 | |
| | 2t+1 | |
2( |
| +2arctg(t))+C |
| | t2+1 | |
| | t2−4t−1 | |
√1−4lnx−ln2x= |
| |
| | 1+t2 | |
| | t2+1−4t−2 | |
√1−4lnx−ln2x= |
| |
| | 1+t2 | |
| | 4t+2 | |
√1−4lnx−ln2x=1− |
| |
| | t2+1 | |
| | √1−4lnx−ln2x+1 | |
=1−√1−4lnx−ln2x+4arctg( |
| )+C1 |
| | lnx | |
| | √1−4lnx−ln2x+1 | |
=−√1−4lnx−ln2x+4arctg( |
| ) |
| | lnx | |
20 gru 17:44
Mariusz:
Filip sprowadź trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w swojej całce do postaci kanonicznej
a będziesz wiedział co zrobić dalej
20 gru 17:46
Mila:
1−4t−t
2=−(t
2+4t−1)=−[(t+2)
2−5]=5−(t+2)
2
| | 1 | | 1 | |
=∫ |
| dt=∫ |
| dt=.. |
| | √1−4t−t2 | | √5−(t+2)2 | |
[t+2=
√5u , dt=
√5du ]
| | 1 | | 1 | | t+2 | |
..=√5 ∫ |
| du=∫ |
| du =arcsin(u)=arcsin( |
| )= |
| | √5−5u2 | | √1−u2 | | √5 | |
działaj dalej
20 gru 19:12