Oblicz odległość między prostymi skośnymi
xyztaro: Jak mam obliczyć odległość między prostymi skośnymi? Proste zadane są jako układ równań.
l1: {2x−y+z=1, −x+2y−2z=−1}
l2: {−3x+y+2x=2,4x−y=z=−1}
Profesor pokazał nam sposób z szukaniem A1, B1 itp ale nie umiem zastosować go do tych prostych
20 gru 12:23
KLZ: A co jest zlego w sposobie ktory pokazala Ci Mila ?
20 gru 12:25
xyztaro: Nikt mi nie pokazywał żadnego sposobu, zadanie dodałam 5 minut temu...
20 gru 12:28
xyztaro: Dobra chyba wiem o co Ci chodzi. Znalazłam na forum zadanie ze skośnych w którym wspomniana
przez Ciebie osoba komuś pomagała, ale to są całkiem inne zadania
20 gru 12:32
KLZ: Powodzenia
20 gru 12:37
Mila:
L1: {2x−y+z=1, −x+2y−2z=−1}
L2: {−3x+y+2z=2,4x−y+z=−1} czy takie są równania?
20 gru 15:21
xyztaro: tak, pisałem na szybko i nie zauważyłem błędu...
20 gru 16:38
Mila:
1)
L1: {2x−y+z=1, −x+2y−2z=−1}
Równanie parametryczne L1:
Przyjmuję z jako parametr t, z=t
2x−y+z=1
−x+2y−2z=−1
otrzymuję:
2x−y=1−t /*2
−x+2y=−1+2t
=======
4x−2y=2−2t
−x+2y=−1+2t
========
==============
L1 − równanie parametryczne
z=0+t
| | 1 | | 1 | |
k1→=[0,1,1] i punkt A=( |
| ,− |
| ,0)∊L1 |
| | 3 | | 3 | |
===========================
2)
L2: {−3x+y+2z=2,4x−y+z=−1}
z=s
−3x+y=2−2s
4x−y=−1−s
=======
x=1−3s
y=2−2s+3*(1−3s)⇔y=5−11s
L2: równanie parametryczne
x=1−3s
y=5−11s
z=0+s
k
2→=[−3,−11,1] −wektor kierunkowy prostej L2 i B=(1,5,0)∊L2
============================================
k
1 x k
2=[12,3,3]
| | |k1→,k2→,AB→| | | |−8| | | 8 | |
d(L1,L2)= |
| = |
| = |
| |
| | |k1 xk2| | | √122+32+32 | | √162 | |
=========================
20 gru 17:30