Próba zrozumienia o co chodzi w treści zadania - macierze
Shizzer: Rozważmy następujące macierze A, B, C, D ∈ M3×2(R):
A = 2 −1 B = 5 4 C = 2 5 D = 0 3
4 3 0 1 4 −3 2 −5
2 5 −4 3 1 0 0 1
Zbadać, czy macierz A jest kombinacją liniową macierzy B, C, D.
Czy w tym zadaniu chodzi o to, żeby zbadać czy SUMA macierzy B, C, D pomnożona przez jakiś
skalar da w wyniku macierz A? Zapisując to w języku matematycznym:
A = X(B + C + D)
19 gru 21:41
Filip:
Hmm, zalozmy ze elementy V nazywamy wektorami, zas elementy R skalarami.
Teraz dla dowolnych skalarow λ1,...,λn ∊ R i wektorow v1,...,vn ∊ V sume
∑i=1nλivi nazywamy kombinacja liniowa wektorow v1,...,vn ze wspolczynnikami λ1,...,λn
Wektory v1,...,vn ∊ V nazywamy liniowo niezaleznymi dla kazdej kombinacji liniowej
∑i=1nλivi zachodzi implikacja (∑i=1nλivi = 0) ⇒ λ1,λ2,...λn
Przyklad
V = M2x(R) zbior macierzy kwadratowych stopnia 2
Rozwazmy wektory v1 = [0 2], v2 = [3 2], λ1 = 3,λ2 = −1 (skalary)
[3 1] [4 1]
Kombinacja liniowa
λ1v1 + λ2v2 = ... (wynikiem jest wektor)
19 gru 22:07
Shizzer: Czyli myślę, że tak naprawdę sprowadza się to zadanie do tego, że:
A = xB + yC + zD, gdzie x, y, z ∊ R
19 gru 22:19
Shizzer: Dobrze rozumiem, że trzeba rozwiązać tutaj równanie A = xB + yC + zD, gdzie x, y, z ∊ R i
x, y, z są skalarami?
20 gru 14:24
Filip:
Tak, rozwiazac i wyciagnac odpowiednie wnioski
20 gru 14:59