Do wykresu funkcji
Emilia: Do wykresu funkcji f(x) =a/x+3 należy punkt (5 ; 1/4) oraz punkt (x0 ; b)
Wyznacz x0
B= − 1
19 gru 17:57
KLZ: A co potrafisz dac od siebie ?
19 gru 17:58
Emilia: Wiem tyle ze to 5 i 1/4 mozna pozdrawiać jakos
X=5
Y=1/4
Ale coś w liczeniu mi nir wychodzi już
19 gru 18:03
Emilia: A =1/2
Tak mi wyszlo
X0 = − b/2a
Czyli x0= 1/1 czyli 1 dobrze?
19 gru 18:06
KLZ: Najpierw to musze wiedziec jaki jest wzor funkcji
19 gru 18:09
Emilia: Ten drugi wzór
19 gru 18:10
Emilia: Tylko, że − 3
19 gru 18:10
Emilia: Moja pomyłka w przepisywaniu, przepraszam
19 gru 18:11
KLZ: No to mozemy zapisac go tak
| | 1 | | 1 | |
mamy punkt oznaczmy go przez P=(5, |
| ) wiec nasze y= |
| i nasze x=5 |
| | 4 | | 4 | |
wstawiamy do rownania funkcji
Stad wzor naszej funkcji jest taki
Wstaw do tego wzoru y=−1 i wylicz x
0
19 gru 18:19
KLZ: Masz schemat wiec sobie popraw
19 gru 18:20
Emilia: Dziękuję bardzo
19 gru 18:21